Hopp til innhold

Mattilsynet fant over 100 døde griser på gård i Time

– Dette er en alvorlig dyretragedie, sier avdelingssjef Odd Ivar Berget. Nå er bonden siktet for brudd på dyrevelferdsloven.

Time kommune

Mandag fant Mattilsynet over 100 døde dyr i en svinebesetning i Time kommune i Rogaland.

– Jeg har ikke det eksakte tallet ennå, men det er altså snakk om over 100 døde griser. Det er et svært stort antall, og dette ser vi på som en alvorlig dyretragedie, sier avdelingssjef Odd Ivar Berget i Mattilsynet til NRK.

Odd Ivar Berget

Odd Ivar Berget i Mattilsynet.

Foto: Anders Fehn / NRK

Det var både smågris og slaktegris på gården. Mattilsynet begynte å jobbe med saken sist fredag.

– Da leverte bonden på gården griser til slakt ved Nortura på Forus. Ansatte i kjøttkontrollen til Mattilsynet reagerte på at mange av grisene var svært magre, sier Berget.

Vedtak om tvangsavvikling

Umiddelbart etter bekymringsmeldingen fra kjøttkontrollen, reiste to inspektører fra Mattilsynet ut til gården.

– På grunn av tidsnød fikk vi bare sett deler av besetningen. Det ble fattet et hastevedtak om avliving av to griser som var i dårlig helsetilstand. Det ble også fattet hastevedtak om bedre renhold og tilstrekkelig foring av grisene, forklarer Berget.

Mandag dro Mattilsynet tilbake til gården. Da fant de altså mer enn 100 døde griser rundt omkring på området. Seksjonssjef Berget har ikke det eksakte tallet på hvor mange griser som er i live på gården. Disse grisene er i varierende forfatning.

Roser Mattilsynet

Mattilsynet har fattet vedtak om å tvangsavvikle grisebesetningen. Det skal vurderes om noen av grisene kan sendes til slakt. Resten vil bli avlivet og sendt til destruering.

Dyrevernalliansen er fornøyd med at Mattilsynet har handlet såpass raskt.

Kaja Efskind, dyrevernalliansen

Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen.

Foto: ihne pedersen

– Dette ser ut til å være svært alvorlig og omfattende, og derfor vil vi rose Mattilsynet for at de handlet så raskt når de fikk tips om saken, sier kommunikasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen.

Bonden er avhørt

Politiet var også med til gården mandag.

– Vi har sikret bevis og gjort avhør. En person er siktet for brudd på dyrevelferdsloven, sier seksjonsleder ved Nordsjø og miljø i Sør-Vest politidistrikt, Åslaug Høgemark.

Hun vil ikke si mer om besøket enn at politiet observerte døde dyr på gården. Høgemark vil heller ikke utdype hva bonden forklarte i avhøret.

Åslaug Høgemark

Seksjonsleder ved Nordsjø og miljø i Sør-Vest politidistrikt, Åslaug Høgemark

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi skal gjøre flere avhør og innhente mer dokumentasjon, sier hun.

Kjenner ikke årsaken til at grisene døde

Før det ble klart om saken skulle politianmeldes, opplyste Mattilsynet at de alltid vurderer det i så alvorlige saker.

– Først trenger vi alle fakta i saken. Jeg er ikke kjent med at bonden har avgitt noen forklaring ennå, og vi kjenner ikke årsaken til at alle disse grisene døde, sa Berget til NRK mandag.

Efskind opplyste at Dyrevernalliansen ville melde saken til politiet dersom Mattilsynet ikke gjorde det.