Hopp til innhold

Brukte 76.000 kroner på solceller, så sa kommunen nei

Flere privatpersoner melder seg på solcellebølgen, men ikke alle får lov. Stavanger kommune bestemte at solcellepanelene til Fergus Tait ikke passet til fasaden på trehuset hans.

Selv på regnværsdager produserer solcellene til Fergus Tait noe strøm til huset.

Solcellepanelene står for ca. en firedel av strømbruken til Fergus Tait og familien. Selv på gråværsdager produserer solcellene noe strøm.

Foto: Jo Fridstrøm / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Det er veldig frustrerende. Panelene ser veldig bra ut og vi har fått positive tilbakemeldinger. De er både bra for kulturelle miljøet og miljøet generelt, sier Fergus Tait.

Nå har han fått beskjed av kommunen om at solcellepanelene må vekk.

– Alle miljøtiltak må vurderes opp mot andre hensyn, i dette tilfellet bevaring av trehusbyens særpreg. Det er for eksempel bra for miljøet å sette en vindmølle midt på torget i Stavanger. Der er det ganske godt trekk og den vil sikkert produsere mye ren energi. Det betyr ikke nødvendigvis at det er en god løsning, sier Knut Grøttland hos Byantikvaren i Stavanger.

Solcellene passet ikke inn i dette nabolaget

Boligen ligger i et område med trehus i bydelen Eiganes.

Foto: Jo Fridstrøm / NRK

Tait installerte solcellepaneler på huset sitt på Eiganes i Stavanger i 2017, før han visste at han trengte tillatelse. Solcellene og installasjon kostet 76.000 kroner.

Tait søkte om tillatelse i ettertid, men nå har han fått avslag. Kommunen mener solcellepanelene ikke passer til fasaden på huset.

Europas største trehusbebyggelse

Boligen er en del av trehusbyen Stavanger. Trehusbyen er den største i Europa og består av mer en 8000 hus bygget på slutten av 1800- og utover 1900-tallet. Bebyggelsen strekker seg ut fra sentrum og inn i flere av bydelene i Stavanger.

– Vi har siden 2003 hatt et fokus på trehusbyen Stavanger. Hvis solcellepaneler kommer i for stor konflikt med hensyn vi tar til trehusbyen, må man se på andre muligheter, sier Grøttland.

Knut Haaland Grøttland

Knut Grøttland hos Byantikvaren i Stavanger, sier man ofte kan finne andre miljøvennlige løsninger enn å sette opp solceller.

Foto: Jo Fridstrøm / NRK

Trehusbebyggelsen har et strengt regelverk for ombygging, men Tait har tidligere fått lov til å bygge ut huset, som er omringet av flere moderne trehus.

– Jeg har prøvd å forstå kommunens begrunnelse, men jeg klarer det ikke, sier Tait.

Flere ønsker solceller

Riksantikvaren merker en økning av henvendelser fra folk som ønsker å sette opp solcellepaneler. De jobber nå med løsninger for å bedre introdusere solceller i områder med kulturminner.

Linda Veiby hos Riksantikvaren

Linda Veiby fra Riksantikvaren, sier de ser etter løsninger for å kunne gjøre værende bygg mer energieffektive.

Foto: Mikael Sjåberg

– Det er viktig å energieffektivisere også i vernet bebyggelse. Vi ser nå på om det er aktuelt å utrede prinsipper som kan følges av kommunene rundt i landet. Dette er enda i startfasen, sier Linda Veiby, avdelingsdirektør ved kulturminneforvaltningen hos Riksantikvaren.

Mener regelverket er for strengt

Tidligere representant for MDG i Stavanger, Torfinn Ingeborgrud reagerer på at kommunen ved flere tilfeller ikke har tillatt solcellepaneler på hus som er en del av trehusbyen.

– Det bør tilrettelegges for solceller om vi gjør det på en pen måte. I trehusbebyggelsen skal vi bry oss om hvordan det ser ut, men det er ofte tillatt å bygge om på husene, sier Ingeborgrud.

Torfinn Ingeborgrud gjør klar seilbåten før sommeren.

Torfinn Ingeborgrud er enig i at trehusbebyggelsen i Stavanger er viktig. Men han mener det må være mulig å tilrettelegge for bruk av solceller.

Foto: Jo Fridstrøm / NRK