Hopp til innhold

Må ha en halv milliard

En halv milliard i omsetning. Det er hva Viking-direktør Erik Forgaard ser for seg på Viking stadion om noen år.

Vikingdirektør Erik Forgaard
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Forgaard mener at den enorme omsetningsveksten vil være en forutsetning for sportslig suksess for Viking.

Det vil også innebære en større spillergruppe, en dobling av administrasjonen og at bedriften Viking satser på flere foretningsområder.

I løpet av de siste fem årene har Vikings driftsinntekter steget fra 36 millioner i 2003 til nær 120 millioner i fjor. Det er bare starten, mener Forgaard.

-Jeg tror ingen i 2003 så for seg at vi spilte fotball for seksten tusen tilskuere i snitt. Om fem år kommer vi til å ha dobbelt så stor omsetning som i dag, flere ansatte, et større sportslige apparat, flere og dyrere spillere og vil jobbe på flere foretningsområder enn i dag. Forutsetningen for å være i toppen om ti år vil være en omsetning på 400-500 millioner kroner, sier Forgaard

Større inntekter

-Må Viking ha denne omsetningsveksten for å nå disse sportslige resultatene?

- Ja, for å kunne utvikle et sportslig produkt må vi ha ressurser og kapital. De beste spillerne blir dyrere og dyrere. Skal vi ha råd til å kjempe om de beste spillerne må vi ha større inntekter og større lønnsomhet, sier Forgaard.

Sponsorinntekter

Billettprisene på Viking stadion øker fra år til år. Men til tross for fulle tribuner er det ikke publikumsinntektene som utgjør veksten for Viking.

-Publikumsinntektene betyr mindre og mindre for en klubbs omsetning. For ti år siden var publikumsinntektene større en sponsorinntektene. I dag er sponsorinntektene dobbelt så store som publikumsinntektene, sier Forgaard.

Gaarde tiljubles av publikum
Foto: Ståle Frafjord / NRK

Om ti år

Det betyr også at en utvidelse av Viking stadion i form av flere publikumsplasser ikke vil gi det store økonomiske utslaget på driften. Og Forgaard tror heller ikke at Viking stadion vil bli utvidet i løpet av de nærmeste årene.

-Jeg tror ikke stadionkapasiteten er større om fem år, men kanskje om ti år. Prosessen ved å utvide en stadion er tidkrevende. Selv om vi hadde bestemt oss i dag for å utvide, ville det tatt minst fem år å få realisert dette, sier Forgaard.