Dette er de nye asylmottakene UDI legger ned

UDI legger ned ytterligere 3800 mottaksplasser, i tillegg til de 7000 plassene som allerede er varslet. Blant dem som ryker er Hero sitt mottak i Sandnes, et mottak som er over 20 år gammelt.

Frode Forfang, UDI

UDI-direktør Frode Forfang

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi mister to ordinære mottak. Ordinær mottak i Sandnes og Årdal mottakssenter. I Sandnes har vi hatt sammenhengende drift i 23 år. Det er et av mottakene vi har hatt lengst, sier driftsdirektør i Hero Norge, Vidar Torheim.

I tillegg til disse asylmottakene legges også Hero sine mottake i Tromsø, Lødingen, Steinkjer, Molde, Notodden, Ålesund og Stjørdal ned.

Les også: Asylstopp gir problemer for distriktene

– Totalt mister vi i underkant av 1500 mottakspasser og om lag 70 ansatte. Det er trist også for kommuner som har bygget opp et apparat og kompetanse på dette området, sier Torheim.

3800 mottaksplasser

UDI annonserte mandag at de ville legge ned ytterligere 3800 mottaksplasser i tillegg til de 7000 som ble annonsert tidligere i høst. Klokken 14 i dag vil UDI gi en fullstendig oversikt over hvilke mottak det gjelder. NRK har imidlertid fått bekreftet fra Hero hvilke av deres mottak som er rammet av nedleggingene nå.

Også Abri Vekst, som blant annet driver det store transittmottaket på Forus i Stavanger, blir rammet av det som skjer.

Les også: Listhaug: – Asylmottakene i resten av landet bør lære av Vadsø

Les også: – Investering i asylmottak har blitt risikosport for kommunene

– Det har blitt annonsert at det vil komme flere runder med nedbygging av mottaksapparatet. Vårt mottak i Sola blir rammet denne gangen, sier viseadministrerende direktør Kjartan Dirdal.

Tidligere er det også annonsert at Høyland mottak i Sandnes også blir lagt ned. Dermed mister Abri Vekst alle sine mottak.

– Vi er i en prosess nå der vi vurderer oppkjøp av andre driftsoperatører, sier Dirdal.

Lave ankomsttall

– Nå er vi der at vi må legge ned ytterligere 3800 plasser. Dette er i hovedsak ordinære mottaksplassar, men også noen hundre plassar i ordinær transitt. Dette går desverre mottaksansatte, kommuner og beboere, sier regiondirektør i UDI Regionkontor Vest, Stig Arne Thune i en melding.

Grunnen til at UDI har valgt å legge ned ytterligere mottaksplasser er fordi ankomsttallene har vært overraskende lave.

– Det kommer svært få asylsøkere til landet så vi har en overkapasitet i mottaksapparatet, sier assisterende regiondirektør i UDI region Vest, Sissel Mehammer, til NRK.

– Vi må justere oss deretter.

– Hva er årsaken til akkurat disse mottakene legges ned?

– Det er en helhetsvurdering. Økonomi spiller blant annet en viktig rolle, sier Mehammer.