Dette skal bli hybel for en student i Stavanger

Mangelen på studenthybler er så stor i Stavanger at to studenter har tatt skjeen i egen hånd. I dag startet produksjonen av seks konteinerhybler.

Prøveproduksjon av containerhybler

Prøveproduksjon av containerhybler

– Nå ser den sånn ut. Dette skal bli en 26 kvadratmeter stor leilighet til en student. Det ser ikke så pent ut akkurat nå, men vi får heller se når det blir ferdig hvordan det blir.

Slik presenterer prosjektansvarlig Kristoffer Sørstrønen den tomme containeren som skal bli en fiks ferdig studenthybel. Sammen med Magnus Øgård Meisal har han arbeidet med prosjektet i tre år.

Det blir stadig flere studenter i Stavanger, men antall studentboliger øker ikke i den samme takten.

Containerhybler skal løse boligkrise for studenter

Containerhybel skal løse boligkrise

Skal stå klare i juni

Det er helt standard shippingcontainere som nå skal bli hjemmene til studenter i oljebyen. Nå nærmer tidenes kanskje mest omfattende bacheloroppgave seg ferdig produkt.

Les også: 1100 søkere til 280 studenthybler

Les også: Kun 42 nye studentboliger til Sandnes

– Det er kjøkkenet og inngangspartiet vi står i nå. Så blir det bad i det neste rommet innover her. Etter hvert blir det soverom og en bod i enden der. Nå skal de begynne å skjære hull i veggen på sider her. Det blir spennende, sier Sørstrønen.

Dette er starten på bygget på 150 kvadratmeter som utgjør seks hybler. Det hele skal være ferdig i allerede i juni.

Kontainerhybelbygg

– Det er veldig stas. Vi har jo holdt på med dette en god stund. Vi er ganske spente på å se etter hvert når veggene kommer opp og møblene skal inn, og i dette hele tatt, sier prosjektlederen.

Nå er det 10 000 studenter i Stavanger. I 2040 vil det være 18 000 studenter i byen.
Allerede i dag er boligmangelen for denne gruppen prekær.

Les også: 1000 studenter står i boligkø

– Vi fikk universitetet med på laget i sommer. De synes tanken om lage dette som et byggeklossesett var spennende. Vi har med oss mange av de større aktørene i regionen som bidrar med teknologi og kompetanse på mange forskjellige områder, sier Sørstrønen.

– Det kan nok ha noe for seg

Prosjektlederen mener containerhyblene kan være en løsning på boligmangelen for studenter. Leieboerforeningen i byen var i utgangspunktet ikke like sikre på det.

Styreleder Knut O. Eldhuset er imidlertid på gli.

Kontainerhybler
Foto: Arild Eskeland / NRK

–Dette var mer positivt enn jeg hadde trodd. Jeg oppsummerer med at dette er nytt og fint og at det har kvalitet, og at det nok kan ha noe for seg i forhold til mye av det som tilbys studentene i dagens marked, sier Eldhuset.

– Kunne du ha tenkt deg å bo i en slik selv?

– Ja, svarer han kontant.

Til høsten står containerne innflyttingsklare ved universitetet.

– Vi får kanskje lage en konkurranse på et vis. De studentene som vil inn, som blir de første prøvekaninene, får hive seg på en liste og søke. Så får det bli en loddtrekning, sannsynligvis, sier Sørstrønen.