Hopp til innhold

Kommunene kniver om førskolelærere

Kommuner overbyr hverandre når de skal skaffe førskolelærere.

Førskolelærer

Gjesdal tilbyr 15.000 kroner ekstra, Haugesund 20.000, Sola 32.000 og Hjelmeland 40.000 over tarifflønn til en nyutdannet pedagogisk leder.

Foto: Illustrasjon/Lasse N¿rbaek / Colourbox.com

Kraftig utbygging av barnehageplasser og mangel på førskolelærere får kommunene til å overby hverandre i jakten på personale.

I følge Utdanningsforbundet har rogalandskommunene gått i spissen for å gi lokalt høyere lønn for å sikre seg førskolelærere. Alle kommunene NRK har vært i kontakt med betaler mer enn tarifflønn.

For eksempel betaler Gjesdal 15.000 kroner ekstra, Haugesund 20.000, og Sola 32.000 kroner over tarifflønn. Høyest ligger likevel Hjelmeland med 40.000 ekstra til en nyutdannet pedagogisk leder. Det er ikke tilfeldig.

– Skal være best i klassen

– Vi har et vedtak som sier at vi skal være best i klassen på lønninger til førskolelærere. Det er mangel på føreskolelærere, og vi konkurrerer om de få som er. Når du ligger så langt inne i Ryfylke som Hjelmeland, kan vi ikke være dårlige på lønn, sier konstituert rådmann Arild Boganes.

Han er likevel ikke glad for konkurransen han deltar i.

– Det er ikke kjekt. Det blir ikke flere førskolelærere av at kommunene konkurrerer. Det skaper mer uro enn det skaper stabile forhold i barnehagene.

– Frustrerende

Klepp kommune har en av de sterkeste økningene i folketallet i landet. Det betyr mange barn som har rett til barnehageplass, og tilsvarende stort behov for førskolelærere.

Kommunen mangler i dag rundt 25 førskolelærere, og må fremover bygge og bemanne én ny barnehage i året. Det er en vanskelig oppgave med en allerede presset kommuneøkonomi.

– Det er litt frustrerende. Men innbyggerne våre har krav på det, så det må vi bare gjøre, sier Solfrid Guddal Søyland, leder i hovedutvalget for skole og barnehage i Klepp.

Hun mener kommunene heller må satse på tiltak som godt faglig miljø og god opplæring i kampen om førskolelærerne.

– Hvis en kommune plusser på noe lønn, legger nabokommunen til enda mer, og da har du en spiral gående. Førskolelærerne skal ha en skikkelig lønn, men man må tenke på kommuneøkonomien også, sier hun.

Håper på bedre lønn

Rita Ødegård, hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Klepp, har ingenting i mot å være en del av en ettertraktet yrkesgruppe.

– Det er positivt. Vi har lederstilling og et stort ansvar. Vi har en lang utdannelse og ønsker selvsagt at lønnen økes betraktelig, sier hun.

Hun forbereder seg nå på lokale lønnsforhandlinger.

– Jeg håper det blir litt på oss også, men forstår at det ikke blir noen lønnsfest, sier hun.