– Måtte komme meg ut av tunnelen

Trailersjåføren som kom seg ut av Seljestadtunnelen da vogna brant, og fikk kobla fra hengeren, har spart samfunnet for millioner, ifølge transportsjef. Sjåføren selv sier han reagerte på autopilot.

Dramatiske bilder viser hvordan sjåføren av lastebilen får den ut av tunnelen, før han kobler fra tilhengeren som står i brann.

KJEMPER MED FLAMMENE: Her kommer lastebilen brennende ut av tunnelen på E134. VIDEO: Andreas Westerheim (03030-tipser)

– Jeg rakk ikke å tenke så mye. Det gikk veldig på autopilot. Jeg måtte komme meg ut av tunnelen, sier Ante Saua Årthun.

I går ettermiddag, da hadde kjørt omtrent en tredjedel av Seljestadtunnelen på E134 merket han at noe var galt.

– Jeg hørte et smell, og stoppet for å se hva det var. Idet jeg var på vei ut av døren så jeg et guloransje lys i speilet, sier han.

Det hadde begynt å brenne i vogna bak på traileren hans.

Trailersjåføren som kom seg ut av Seljestadtunnelen da vogna brant, og fikk kobla fra hengeren, har spart samfunnet for millioner, ifølge transportsjef. Sjåføren selv sier han reagerte på autopilot.

FIKK HENGEREN LØS: Slik koblet Ante Saua Årthun av hengeren som brant.

– Overtent og en voldsom røykutvikling

– Jeg konkluderte med at det måtte være starten på en brann, og at jeg ikke klarte å slukke det inne i tunnelen. Jeg ville heller risikere mer skade på traileren, mot at jeg kom meg ut. Jeg kastet meg tilbake i setet og ga det jeg hadde for å komme meg ut av tunnelen, sier han.

Han kom seg ut av tunnelen, og kjørte til det breieste partiet på utsiden, så det skulle være mulig å passere. Han gikk ut av traileren, men så fort at det var for mye brann til at han ville klare å slukke den på egen hånd.

– Store deler av taket på vogna var overtent, og det var en voldsom røykutvikling, sier han.

Målet ble å sørge for at brannen ikke spredte seg til trekkvogna og førerhuset.

– Jeg følte meg utrygg, men fant ut at jeg måtte prøve å koble fra hengeren. Jeg klarte å koble fra hengslene og slangene, og fikk kjørt fram, sier han.

Hylles av sjefen

– Jeg er meget stolt. Han gjorde alt rett, etter boka, sier Reidar Skeie, transportsjef i Hustvedt og Skeie.

Reidar Skeie

Leder i transportfirmaet Hustvedt og Skeie, Reidar Skeie, er svært fornøyd med sjåfør Ante Saua Årthuns reaksjon på gårsdagens brann.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Han leder selskapet som Ante Saua Årthun kjører for, og fulgte spent med da han hørte om uhellet i går.

– Da de første meldingene kom var det veldig dramatisk, men jeg ble beroliga da jeg at han hadde kommet seg ut av tunnelen. At han i tillegg klarte å koble fra vogna er utrolig, sier Skeie.

Brannen spredte seg dermed ikke til trekkvogna, og potensielt flere biler på stedet.

– Sjåføren har spart samfunnet for millioner av kroner, sier han.

Lastebilen kom brennende ut av Seljestadtunnelen på E134

OVERTENT: Denne videoen viser den voldsomme røykutviklingen etter at lastebilen var kommet ut av tunnelen. Video: Andreas Westerheim (03030-tipser)

– Ikke noen kjekk opplevelse

Sjåfør Årthun kom uskadet fra det hele, og er tilbake på jobb igjen i dag. Han setter pris på rosen, men kunne godt vært foruten opplevelsen.

– Det er ikke noen kjekk opplevelse, samme hvor mye skryt man får. Når det først skulle gå så galt, gikk det jo så bra som det kunne gå da, sier han.

Det var til slutt kun vognen og kjøttvarene han hadde om bord som ble skadet.

– Jeg var ikke redd for mitt eget liv, men jeg var redd for utstyret. Jeg trodde ikke at jeg kom til å klare å redde trekkvogna, men det klarte jeg, sier Ante Saua Årthun.

Ante Saua Årthun

Ante Saua Årthun var tilbake på jobb i dag.

Foto: Anders Fehn / NRK