Hopp til innhold

Jobbet med asbest, fikk kreft

Birgit Helvik jobbet med å rive rør på Søderberganlegget til Hydro Karmøy. Ingen fortalte henne at hun jobbet med asbest. Nå er hun nettopp kreftoperert.

Birgit Helvik jobbet på Hydro i 16 år, men fikk først vite om asbesten gjennom medieoppslagene de siste ukene.

I går raste hun mot sin tidligere arbeidsgiver under et åpent møte for nåværende og tidligere Hydro-ansatte på Karmøy. 

- Grusomt

- Det var jeg som rev rørene med asbest. Men jeg fikk ikke opplyst at det var asbest. Jeg hadde ingen verneutstyr eller noen ting. Jeg har hatt en mann som var verneombud i Søderberg i 15 år. Han visste heller ikke at det fantes asbest i kjelleren.

- Hva synes du om dette?

- Jeg synes det er forferdelig grusomt. Jeg trodde Hydro hadde en bedre dialog enn som så med å være åpne. Men der ser ut som om de prøver å gjemme alt under teppet, sier Hellvik.

Lungeproblemer

Flere andre tidligere Hydro-ansatte hadde også møtt opp for å vise sin skuffelse over arbeidsplassen de hadde i mange år. En 76 år gammel mann som ikke ønsker å stå fram med navn føler seg tråkket på for manglende oppfølging. Han jobbet i støperiet på Hydro fra 1967 til 1989, og har hatt alvorlige lungeproblemer etter at han ble pensjonist.

- Dårlig, for å si det mildt. Hvorfor gjorde de ikke noe mens de visste om det, spør 76-åringen.

Selvkritikk

Direktør Tom Per Moen er rystet over historiene som kom frem under møtet i går. Nå setter Hydro-ledelsen i gang en registrering av alle tidligere ansatte som mener de er blitt syke, slik at disse kan få medisinsk oppfølging. Moen innrømmer at Hydro ikke har gjort en god nok jobb.

- Man blir jo trist av å høre en del av historiene som kommer her i kveld. Hvis det er rett det som kommer fram får vi bare ta selvkritikk og legge oss flate. Det er ikke godt nok.

Flere nyheter fra Rogaland