NRK Meny
Normal

Kan slippe unna straffbare forhold

Den 36 år gamle kvinnen som fortalte politiet om drapet på Ann-Helen Karlsen, er gitt immunitet av politiet.

Det kom frem under utspørringen av politiets hovedvitne i Stavanger tingrett onsdag.

På spørsmål fra tiltaltes forsvarer, Arvid Sjødin, bekreftet statsadvokat Tormod Haugnes at politiet har gitt kvinnen immunitet - men at immuniteten kun knytter seg til mindre straffbare forhold.

Ann-Helen Karlsen

Ann-Helen Karlsen ble meldt savnet tidlig om våren 2005.

Foto: PRIVAT / SCANPIX

Nektet å svare

Sjødin, som forsvarer drapstiltalte Helge Ivar Breland Pedersen, startet utspørringen av politiets hovedvitne onsdag. Han konsentrerte seg om vitnets bakgrunn i innledningen av utspørringen.

LES OGSÅ: Kronvitnets første dag i retten

Da Sjødin kom inn på forhold knyttet til kvinnens tidligere rusbruk og samboerforhold, nektet kvinnen å svare. Det har hun også adgang til - fordi hun er gitt immunitet mot å straffeforfølges for mindre alvorlige straffbare forhold.

Lange avhør

Den 36 år gamle kvinnen oppsøkte selv politiet høsten 2008 og fortalte at hennes tidligere ektemann i mars 2005 slo Ann-Helen Karlsen med en hammer. Så skal han ha kvalt henne og dumpet henne i sjøen utenfor Tananger.

Kvinnen har vært i totalt ti lange avhør hos politiet. I forbindelse med søkene etter Karlsen har hun har også vært med politiet på fem båtturer.

Avbrutt

Rettsaken ble onsdag avbrutt etter en time, fordi hovedvitnet oppdaget moren til en eks-kjæreste i salen - en person hun ikke ønsket skulle være der.

LES OGSÅ: Må forlate rettssalen

Etter at vedkommende forlot salen frivillig, ba aktor om en kjennelse på at personer som er straffedømt de siste fem årene ikke får følge saken fra tilhørerbenken. Dette motsatte tiltaltes forsvarer seg.

Retten kom etter en ny pause frem til at man ikke ville treffe en slik generell beslutning, men kun vurdrere en slik kjennelse i forhold til konkrete navn.

Deretter fortsatte advokat Sjødin utspørringen av hovedvitnet.

Drapstrusler

Sjødin viste til konkrete forhold der 36-åringens selv skal ha brukt trusler mot tiltalte. Det avviste vitnet Hun ble også foreholdt opplysninger om at hun skulle ha bestilt et drap på tiltalte Helge Ivar Breland Pedersen (38).

- Det har jeg aldri gjort, svarte kvinnen.

- Har du truet andre personer?

- Jeg bruker min rett til ikke å forklare meg, svarte kvinnen.

Sa ikke noe

Den 36 år gamle kvinnen bekreftet i retten at hun aldri fortalte noen om drapet på Ann-Helen Karlsen frem til hun selv gikk til politiet høsten 2008. Da hadde det gått tre og et halvt år siden drapet skjedde.

I retten i går gjentok hun forklaringen om at tiltalte, Ann-Helen Karlsen og henne selv var blitt enige om å ta en luftetur til et containerområde i Tananger, og at drapet skjedde der.