Hopp til innhold

Her kommer nye skiløyper i Sirdal

Med gravemaskin, drensrør og motorsag har en dugnadsgjeng oppgradert åtte km med skiløyper på Ådneram i Sirdal. – Dette vil tusener av hyttefolk få gleden av, sier Lars Vagle i Sirdal skimaraton.

Skiløyper og mann i Sirdal

Det ser kanskje ikke så vakkert ut i dag, men i vinter skal denne traseen lokke skifolket.

Foto: Sirdal skimaraton

Lars Vagle

Lars Vagle, rennleder i Sirdal skimaraton, har ledet arbeidet med nye skiløyper i Ådneram.

Men gratis har det ikke vært. Gjensidigestiftelsen har spyttet inn 500.000 kroner til oppgraderingen av Sirekrok og Flatstøl-løypene på Ådneram i Sirdal. Det er 500 hytter i området.

– Dette vil tusener av hyttefolk få gleden av. Oppgraderingen betyr at løypene kan kjøres tidligere enn før, og så vil det bli mulig å gå ski senere i sesongen, sier Lars Vagle, som har ledet løypebyggingen.

Tørrere løyper

Ved hjelp av gravemaskin og motorsag har rundt ti mann ryddet skog og planert den åtte km lange løypetraseen. Det er også lagt ut drensrør for å få bort alt vannet.

– Mildvær har tidligere gjort at det renner mye vann ned i løypene, noe som har ofte har ført til at løypen har blitt avbrutt av en bekk, sier han.

I andre enden av sesongen har løypene krevd store snømengder for å fungere. Nå trengs det visst bare 40 cm for at folk skal kunne spenne på seg skiene.

Lars Vagle er også rennleder i Sirdal skimaraton. Skirennet går av stabelen 28. februar neste år, og skal gå i de nye løypene.

– Dette gjør at folk kan trene i renntraseen før rennet. Løypene er nå mye mer forutsigbare, sier han.

Ikke bare jubel

Det har ikke bare vært jubelstemning når det gjelder skiløypene i Sirdal. Tidligere i år slet Sirdalsferie, som administrerer løypene, med å få finansiert skiløypene. Sirdal kommune ville at brukerne selv skulle betale, men Sirdalsferie fikk ikke inn nok penger.

Vagle mener imidlertid at hyttefolket har blitt mer gavmilde.

– Flere betaler inn på den frivillige avgiften. På Ådneram betaler over 90 prosent avgiften til løypene – det er jo utrolig høyt!

Han er derfor ikke bekymret for vedlikeholdet av de nye løypene.

– Nå har vi lagt grunnlaget, fastslår Vagle.

– Når kan folk ta sin første skitur i de nye løypene, tror du?

– Snøen er litt sein i år, men vi må ha en skitur før julaftenen, sier Vagle.