Hopp til innhold

Håper å slukke brannen på Ombo i dag

Brannmannskaper bruker nå spader og hakker for å snu jord slik at de kan få slutt på brannen som har herjet en uke på Ombo i Ryfylke.

Mannskapet briefes

Etter en uke med intensivt slukkingsarbeid på Ombo i Ryfylke begynner brannmannskapene å bli slitne.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Rogaland brann og redning har satt inn ekstra mange mannskaper søndag på Ombo. 70 mannskaper fra brannvesen og Sivilforsvar øyner nå muligheten til endelig å få slukket skogbrannen på Ombo, som starter siste søndag formiddag.

– Det er en positiv status i dag, så derfor har vi satt inn veldig store ressurser i håp om å gjøre mesteparten av jobben i dag med å slukke de brannene som er igjen inne i brannfeltet, sier brann- og redningssjef Nils-Erik Haagenrud til NRK.

Hakker og spader

Men det er mye tungt arbeid som mannskapene fra brannvesen og Sivilforsvar er i gang med i det svært ulendte terrenget på ryfylkeøyen Ombo.

Nils-Erik Haagenrud

Brann- og redningssjef Nils-Erik Haagenrud tror brannen på Ombo vil bli slukket søndag.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Utfordringen er at brannen har gått i bakken. Mannskapene må derfor snu jorda der det brenner for å komme til for å slukke, ellers vil bare brannen dukke opp igjen to meter lenger borte etter en time, sier Haagenrud.

I tillegg til vanlig slukkeutstyr, brukes det nå hakker og spader for å komme ned til brannkjernen. Deretter blir det brukt vatn og oppvaskmiddel.

To helikoptre vil også i løpet av ettermiddagen bli satt inn i slukkingsarbeidet.

Ombo - zoom

Det vil bli satt inn to helikoptre i slukkingsarbeidet på Ombo søndag ettermiddag.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Mindre vind

Brannvesenet har hele tiden ment det kun var regn som kunne gi de den ekstra hjelpen for å få slukket brannen. Frykten var også stor for at en varslet vindøkning søndag ettermiddag ville gjøre slukkearbeidet enda vanskeligere med oppblussing flere steder. Men nå ser det bedre ut. Værvarslingen har redusert vindstyrken ned til 7–8 m/s.

– Det er vi veldig glad for, sier en lettet brann- og redningssjef Haagenrud.

Det er gått med svært store ressurser gjennom hele uken med 50–60 mannskaper i sving på dagtid, og vaktmannskaper på rundt 20 nettene igjennom. I tillegg er det brukt til tider tre helikoptre for å få kontroll på brannen.

Men hvis brannvesenet klarer å slukke brannen i løpet av søndag, er jobben fortsatt ikke ferdig.

– Det vil nok fortsatt dukke opp noen kaffebål, avhengig av vær og vind. Vi vil derfor fortsatt ha noen mannskaper her for å holde oppsyn med brannfeltet og drive med etterslukking, sier Haagenrud.

Det foreløpige anslaget til Rogaland brann og redning er at det er svidd av mellom 1500 og 1700 mål med skog på Ombo, og er en av de største skogbrannene i Norge.