Hopp til innhold

Salget av fjellhytter har falt med ti prosent

Galloppen i hytteprisene har stabilisert seg. Likevel skaper det ikke uro hos eiendomsmeglerne. De har troen på et nytt rekordår.

Sirdal

Tallet på antall solgte fjellhytter faller samtidig som prisene synker. Det er andre år på rad at prisendringen for fritidsboliger på fjellet går ned.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– Vi ser allerede gode tendenser i januar og februar i år, så vi er ikke redde for noen form for kollaps, sier administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Christian Dreyer.

I dag ble tallene for pris- og salgsutviklingen av fritidsboliger i fjellet publisert. Til tross for at det ble solgt vesentlig færre fjellhytter i 2013 enn året før, mener Dreyer at markedet er svært stabilt.

– 2012 var et rekordår. Nå vender vi tilbake til normalen, sier han.

I 2013 ble det solgt 2398 hytter på fjellet, mot 2653 året før.

Prisene faller

Christian Vammervold Dreyer

Administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Christian Dreyer, har tro på et godt år for norske hytter, til tross for nedgang i både pris og salg.

Foto: Ellen Sporstøl / NRK

Prisene på fritidsboliger har falt litt det siste året. Totalt ser meglerne en nedgang på 0,7 prosent. Som forventet, mener Dreyer.

– Det har flatet litt ut, slik har det vært helt siden finanskrisen. Likevel ser vi en stor interesse for fritidsboliger. Omsetningen er stabil og besøkstallene på nettannonsene viser gode resultater, sier han.

Les også:

Han forteller at dette gjelder både hytter i fjellet og langs sjøen. Dreyer mener årsaken til et stabilt marked er at folk klarer å ha is i magen.

– Markedet på hytter oppfører seg mer stabilt enn boligmarkedet. Årsaken er at du ikke trenger å selge eller kjøpe en hytte. Det er økonomien og troen på markedet som avgjør dette, sier han og fortsetter:

– Bolig er noe du må ha. Her må du komme deg inn på markedet selv om det er dyrt, derfor får vi større svingninger, sier han.

Prisendring på fritidsboliger i fjellet

I flere år har prisene på fritidsboliger i fjellet gått opp. Nå begynner prisene å falle. – Som forventet, sier Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

Foto: Eiendomsmeglerforetakenes Forening

Sirdal dyrest

Meglerne ser at alpinhytter går marginalt bedre enn langrennshyttene. Slik har trenden vært i et par år. Det er hyttekommunen Sirdal i Vest-Agder som nå har Norges dyreste fjellhytter. Her er det absolutt ingen kjøpestopp.

Hytter i Sirdal

Sirdal er nå landets dyreste hytteområde. Her må du nesten betale det dobbelte enn det som er gjennomsnittsprisen for fjellhyttene ellers i landet.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

– Dette har en stor sammenheng med boligmarkedet i Stavanger-regionen, som har tronet på pristoppen i mange år. Der blir prisene regulert av oljeindustrien, og svært mange av de som kjøper hytte i Sirdal jobber innenfor denne industrien, sier Dreyer.

Likevel understreker Dreyer at det ikke er en stor «hyttebonanza» i kommunen, men meglerne opplever at pågangen er stor sammenlignet med andre steder.

Les også:

– Det er kortere omsetningstid i Sirdal enn de fleste andre plasser i landet. Sirdal har nok kommet for å bli, sier hyttemegler i Eiendomsmegler 1, Kjetil Helland.

I snitt lå en hytte ute for salg i 124 i dager i fjor. I Sirdal var gjennomsnittet 60 dager.

Prisene viser også en betydelig forskjell. Av alle kjøpte fjellhytter, var gjennomsnittsprisen 1,45 millioner kroner. I Sirdal var gjennomsnittsprisen nesten det dobbelte: 2,8 millioner kroner.

– Sirdal ligger nærme en kjøpesterk region og kommer til å være like nærme om 50 år. Derfor er det grunn til å tro at det også skal gå godt de neste årene, sier Helland.

Etter Sirdal følger Hol og Hemsedal på en andre- og tredjeplass når det kommer til de dyreste hytteområdene. Der var gjennomsnittsprisen 2,5 millioner kroner.

Påske i Sirdal

Prisen på hytter tilknyttet alpinanlegg holdt seg stabil i fjor. Prisen på langrennshytter derimot, falt med en prosent.

Foto: Morten Dodson Vinje

Ønsker bynær hytte

For at et hytteområde skal bli en suksess, er det flere faktorer som spiller inn. Folk ønsker kort vei til naturen, gode turmuligheter, akseptabel pris, men kanskje den viktigste: Kort vei til byen.

Kjetil Helland

Hyttemegler i Eiendomsmegler 1, Kjetil Helland, merker at hyttene selger raskere i Sirdal.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

– Nærheten til en by betyr alt. Folk ønsker ikke å bruke lang tid til hytta. Hytteeiere ønsker å dra på en fredag, føle at de får brukt hytta, før de drar hjem igjen på søndag, sier Helland.

Les også:

Dette bekrefter Dreyer, men senere har det vist seg at også sikkerhet er noe folk etterspør.

– Vi ser at de hyttene folk kjøper ligger rundt de store byene. Likevel er det også folk som ønsker snøsikre områder, hvor barnefamilier kan ferdes trygt. Mange sier at det er viktigere enn spørsmålet om å sitte to til tre timer i bil, sier han.

Stort er nytt

Dreyer forteller at det på landsbasis går like mye av både store og mindre hytter. I Sirdal er tendensen at det er store hytter som gjelder.

– Den typiske kunden akkurat nå, er personen som ønsker en stor familiehytte. En hytte som er bygd for å huse to familier, sier Tor Sigve Vik i Sinneshytta Bygg AS.

Tor Sigve Vik

Tor Sigve Vik i Sinneshytta Bygg AS, sier at firmaet aldri har solgt dyrere hytter enn det de har gjort siste årene.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

Han og arbeidslaget bygger mellom seks til tolv hytter i året i Sirdal. De dyreste hyttene Sinneshytta Bygg har satt opp, har blitt solgt de siste tre årene.

– Vi ser at folk ønsker litt luksuriøse hytter. Det blir lagt ned mye stein og elektrisk arbeid, sier Vik og legger til at prisen ligger på mellom fem til tolv millioner kroner.

– Jeg må jo innrømme at jeg føler meg privilegert som har oljenæringen som kundegruppe. Det drypper godt på oss i dalen her. Nærhet til et slikt kjøpesterkt marked er godt for både oss og lokalsamfunnet, sier han.

Nå holder sesongen for salg av fjellhytter fram til rett etter påske. Så tar sjøhyttene over.

Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening tror hyttemarkedet har et godt år i vente.

– Det er mange som ønsker visninger, folk går inn i et stabilt marked, og det er rom for å gjøre gode kjøp. Hyttene vil heller ikke tape seg i verdi, så året ser veldig bra ut, sier Dreyer.