Hopp til innhold

Studenter på boligjakt ber til privatmarkedet

Rundt to uker før studentene får svar om studieplass, er situasjonen allerede prekær. Studentorganisasjonen i Stavanger ber om hjelp fra det private markedet.

SiS' studentboliger på Ullandhaug

Lite studentboliger, gjør at mange studenter må kaste seg ut på privatmarkedet. Der er det ikke billig.

Foto: Marthe Kindervaag / NRK

Utleieprisene i de store byene har gått rett til værs det siste halvåret. Prisene har lenge ligget på et kritisk nivå.

Tall fra firmaet Utleiemegleren viser at en ett-roms leilighet i Oslo koster over tusen kroner mer enn studentene får i lån og stipend i måneden.

Prekær situasjon

Morten Rønne

Morten Rønne i studentorganisasjonen håper det private markedet bistår i den vanskelig boligsituasjonen for studentene.

Foto: Leiv Gunnar Lie

Stavanger er et av de vanskeligste stedene å være student. På grunn av næringslivet i Stavanger, presses prisene opp på utleie. Studentorganisasjonen i Stavanger (StOr), mener studentene står overfor en vanskelig situasjon.

– Det er prekært om dagen. Mange står uten bolig nå, og det er allerede ventelister på studentboligene. Å bo alene, er nesten umulig på grunn av de høye prisene. Dette skjer hvert eneste år, sier leder for StOr, Morten Rønne til NRK.no.

Studentorganisasjonen vil derfor fri til det private markedet. De ber om solidaritet.

– Vi vil ha en kampanje i høst hvor vi oppfordrer til at prisene på de private hyblene og leilighetene, settes ned, og at de prioriterer å leie ut til studenter, forteller studentlederen.

Gir ingen hjelpende hånd

Hos Utleiemegleren i Stavanger er det imidlertid ikke noe gehør. De representerer personer som leier ut leiligheter, hybler og eneboliger.

– Som mellommann har ikke vi samfunnsansvar, og for oss handler det om å forsøke å få prisen som kunden ønsker for utleie. Profesjonalitet er et nøkkelord hos oss, og da betyr det at leilighetene som regel går til næringslivet, sier fagansvarlig Edward Vautier i Utleiemegleren Stavanger.

– Men samtidig prøver jo ikke vi å drive prisene opp, for vi representerer jo begge parter, både leietaker og utleier, legger Vautier til.

Går utover studiene

Rønne i studentorganisasjonen i Stavanger sier det er umulig å være heltidsstudent i dag, uten å ha en deltidsjobb utenom.

– Vi har hatt et mål om at studentene skal kunne studere på heltid, uten å måtte bruke tid på jobb utenom. Slik situasjonen er i dag, så er ikke det mulig. Det er klart det går utover nivået på det studentene presterer på studiene, forteller han.

Et søk på Hybel.no og Finn.no viser at 2-romsleiligheter i Stavanger varierer i alt fra 6000 til 10000 kroner i måneden. 3-romsleiligheter i Oslo, ligger i gjennomsnittet på rundt 12000 kroner. Fra lånekassen får studentene utbetalt rundt 6500 kroner i måneden.

Leilighetsannonse Hybel.no

Denne leiligheten i Kannikgata i Stavanger sentrum, koster 10000 i måneden for 2 rom og 38 kvadratmeter.

Foto: Skjermdump

De som ikke får seg plass i studentbolig eller i kollektiv, hybel eller leilighet, havner i en såkalt nødsentral under kummerlige forhold

– Der lever studentene på en enkelseng fra IKEA i fellesområdene til studentboligene. Slik situasjonen er blitt nå, frykter vi at flere havner der, sier han.

– Heldigvis pleier det i løpet av september å løse seg for de fleste studentene.

Kan bygge flere studentboliger

Norsk Studentorganisasjon reagerer på den utleiesituasjonen for studentene. De ber politikerne vurdere å øke studiestøtten og bygge flere studentboliger. I Stavanger venter de kun på mer støtte til studentboliger.

– Så lenge prisen på det private markedet er så dyrt, trenger vi flere studentboliger. Studentskimpnaden i Stavanger har gjort en kjempejobb til nå, og er klar til å bygge flere boliger. Men så lenge det ikke bevilges mer penger fra staten, lar det seg ikke gjennomføre, forteller Rønne i studentorgansisasjonen.

I dag bor i overkant av 10 prosent av studentene i Stavanger i studentboliger. StOr har satt 20 prosent som mål. Det betyr at 90 prosent av studentene, er ute på det private markedet.

Flere sokkelleiligheter

Utleiemegleren i Stavanger forteller at de har få studenter som leietakere. De studentene de har, leier stort sett sokkelleiligheter. Han skulle ønske kommunen hadde lagt bedre til rette for flere sokkelleiligheter.

– Jeg er enig i at det er dyrt i Stavanger. Derfor skulle vi ønske at vi kunne tilby flere sokkelleiligheter. Det kan vi ikke så lenge kommunen har et kronglete system for godkjenning, noe som gjør at få sokkelleiligheter blir godkjent, sier Vautier i Utleiemegleren.

– Konsekvensen er at noen bor i sokkelleiligheter som ikke er godkjent, og derfor kan være av en svært dårlig kvalitet, avslutter han.