Hopp til innhold

Folket vil ha avstemning om vestlandsregion – men fylkesordførerne sier nei

Et stort flertall av de spurte i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane ønsker en folkeavstemning om en ny vestlandsregion, viser en fersk meningsmåling. Men det blir det trolig ingenting av, svarer to av fylkesordførerne.

Bergen - utsikt

Mesteparten av makta i en ny vestlandsregion vil havne her: I Bergen. Her fra utsikten fra toppen av Sandviksfjellet mot Bergen.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Folk i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane har ikke veldig stor tillit til at politikerne tar de rette avgjørelsene i spørsmålet om ny vestlandsregion og sammenslåing av Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

En fersk meningsmåling bestilt av NRK, levner liten tvil (se søylediagrammer): Folk vil bli spurt før politikerne bestemmer seg for sammenslåing eller ikke.

Hele 73 prosent av innbyggerne i Sogn og Fjordane, 72 prosent av innbyggerne i Rogaland og 66 prosent i Hordaland ønsker en folkeavstemning om ny vestlandsregion, viser meningsmålingen.

Laster innhold, vennligst vent..

Ikke tid til folkeavstemning

Fylkespolitikerne i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane har forhandlet frem en intensjonsavtale om sammenslåing, som nå er ute på høring med frist 23. november.

Folk i Sogn og Fjordane er mest ivrige etter folkeavstemning, mens folk i Hordaland er minst opptatt av at det blir utført folkeavstemning.

– Dette var et tydelig resultat og et veldig viktig signal fra de 1000 som er spurt. Dette er noe jeg må ta med meg, sier fylkesordfører i Rogaland, Solveig Ege Tengesdal (KrF).

Laster innhold, vennligst vent..

Men fylkesordføreren i Rogaland tror likevel ikke det er realistisk å få til en folkeavstemning.

– Det er i hvert fall knapt med tid til å få det gjennomført. Vi har vurdert at høringen vi legger opp til skal gi tilstrekkelig informasjon som grunnlag for beslutninger i neste omgang.

– Så det blir ingen folkeavstemning?

– Sånn jeg ser det per nå, ser jeg ikke for meg at vi kan klare å få til en folkeavstemning.

Laster innhold, vennligst vent..

Korte tidsfrister

Også i Hordaland gir fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) tidspresset skylda for at de ikke kan få til en folkeavstemning.

– Regjeringen har pålagt oss veldig korte tidsfrister her, så det har noe med den praktiske gjennomføringen å gjøre. Men vi tror også breie høringer kan gi veldig gode svar.

Det er altså en høringsrunde og en innbyggerundersøkelse over telefon, som i stedet skal legge grunnlaget for et ja eller et nei til en vestlandsregion.

Fylkesordførarane Jenny Følling, Anne Gine Hestetun og Solveig Egge Tengesdal

Fylkesordførerne på Vestlandet (f.v.): Jenny Følling (Sogn og Fjordane), Anne Gine Hestetun (Hordaland) og Solveig Egge Tengesdal (Rogaland).

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Flest unge vil ha folkeavstemning

Det er de unge som i størst grad ønsker folkeavstemning. I Rogaland sier hele 90 prosent av dem under 30 år at de vil dette, mens 62 prosent i alderen 46–60 år ønsker det samme.

I Sogn og Fjordane er tilsvarende tall 87 prosent for dem under 30 år, og 69 prosent i gruppen 40–49 år og 64 prosent blant dem i alderen 50–59 år.

I Hordaland er ikke forskjellene mellom aldersgruppene like markant: Her ønsker 79 prosent av dem under 30 folkeavstemning, mens 62 prosent i alderen 46–60 ønsker det samme.

Det er Sentio som har utført meningsmålingene for NRK. 1000 personer i hvert fylke ble spurt i løpet av de siste tre månedene.