Hopp til innhold

Folket vil ha avstemning om vestlandsregion – men fylkesordførerne sier nei

Et stort flertall av de spurte i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane ønsker en folkeavstemning om en ny vestlandsregion, viser en fersk meningsmåling. Men det blir det trolig ingenting av, svarer to av fylkesordførerne.

Bergen - utsikt

Mesteparten av makta i en ny vestlandsregion vil havne her: I Bergen. Her fra utsikten fra toppen av Sandviksfjellet mot Bergen.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Folk i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane har ikke veldig stor tillit til at politikerne tar de rette avgjørelsene i spørsmålet om ny vestlandsregion og sammenslåing av Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

En fersk meningsmåling bestilt av NRK, levner liten tvil (se søylediagrammer): Folk vil bli spurt før politikerne bestemmer seg for sammenslåing eller ikke.

Hele 73 prosent av innbyggerne i Sogn og Fjordane, 72 prosent av innbyggerne i Rogaland og 66 prosent i Hordaland ønsker en folkeavstemning om ny vestlandsregion, viser meningsmålingen.

Laster innhold, vennligst vent..

Ikke tid til folkeavstemning

Fylkespolitikerne i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane har forhandlet frem en intensjonsavtale om sammenslåing, som nå er ute på høring med frist 23. november.

Folk i Sogn og Fjordane er mest ivrige etter folkeavstemning, mens folk i Hordaland er minst opptatt av at det blir utført folkeavstemning.

– Dette var et tydelig resultat og et veldig viktig signal fra de 1000 som er spurt. Dette er noe jeg må ta med meg, sier fylkesordfører i Rogaland, Solveig Ege Tengesdal (KrF).

Laster innhold, vennligst vent..

Men fylkesordføreren i Rogaland tror likevel ikke det er realistisk å få til en folkeavstemning.

– Det er i hvert fall knapt med tid til å få det gjennomført. Vi har vurdert at høringen vi legger opp til skal gi tilstrekkelig informasjon som grunnlag for beslutninger i neste omgang.

– Så det blir ingen folkeavstemning?

– Sånn jeg ser det per nå, ser jeg ikke for meg at vi kan klare å få til en folkeavstemning.

Laster innhold, vennligst vent..

Korte tidsfrister

Også i Hordaland gir fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) tidspresset skylda for at de ikke kan få til en folkeavstemning.

– Regjeringen har pålagt oss veldig korte tidsfrister her, så det har noe med den praktiske gjennomføringen å gjøre. Men vi tror også breie høringer kan gi veldig gode svar.

Det er altså en høringsrunde og en innbyggerundersøkelse over telefon, som i stedet skal legge grunnlaget for et ja eller et nei til en vestlandsregion.

Fylkesordførarane Jenny Følling, Anne Gine Hestetun og Solveig Egge Tengesdal

Fylkesordførerne på Vestlandet (f.v.): Jenny Følling (Sogn og Fjordane), Anne Gine Hestetun (Hordaland) og Solveig Egge Tengesdal (Rogaland).

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Flest unge vil ha folkeavstemning

Det er de unge som i størst grad ønsker folkeavstemning. I Rogaland sier hele 90 prosent av dem under 30 år at de vil dette, mens 62 prosent i alderen 46–60 år ønsker det samme.

I Sogn og Fjordane er tilsvarende tall 87 prosent for dem under 30 år, og 69 prosent i gruppen 40–49 år og 64 prosent blant dem i alderen 50–59 år.

I Hordaland er ikke forskjellene mellom aldersgruppene like markant: Her ønsker 79 prosent av dem under 30 folkeavstemning, mens 62 prosent i alderen 46–60 ønsker det samme.

Det er Sentio som har utført meningsmålingene for NRK. 1000 personer i hvert fylke ble spurt i løpet av de siste tre månedene.

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg