Flere lever under falsk identitet

Stadig flere utlendinger fra Sør-Europa og Vest-Afrika blir tatt med lånte identiteter i Rogaland.

Pass

Stadig flere utlendinger blir tatt med lånte identiteter i Rogaland.

– De skaffer seg falske pass som enten er lånt eller stjålet. De oppholder seg ulovlig i Norge under en annen manns identitet og denne bakmannen har lovlig opphold i Norge, sier politiinspektør i Rogaland politidistrikt, Leif Ole Topnes.

Ifølge Topnes skaffer de seg falske identiteter på flere måter.

– De betaler, låner, stjeler eller får tak i det på en annen måte. Poenget er at de bruker en annen persons identitetspapirer og fremtrer som denne personen. de oppholder seg ulovlig i Norge og jobber ulovlig under falskt navn, sier Topnes.

Kan bli grovt utnyttet

De som stjeler pass og ID-papirer må klare seg selv. Flere av disse kommer fra Sør-Europa hvor den økonomiske krisen tvinger dem til andre land som for eksempel Norge. Mens andre med lånte identiteter blir grovt utnyttet av sine bakmenn.

– En måte er at lønnen til den personen som oppholder seg ulovlig i Norge går inn til den opprinnelige eieren sin bankkonto og der stopper det. Eller at en får for lite utbetalt i cash. Da er det stor mulighet for utnyttelse og vi ser knytting mot denne bakmannen i forhold til narkotika, menneskehandel og prostitusjon, sier Topnes.

Viktig med ID-kontroll

Topnes mener det er viktig med identitetskontroll.

– Arbeidsgivere og privatpersoner må være oppmerksomme på hvem de har ansatt. Sjekk om identiteten stemmer overens med den personen en har ansatt. Det trengs selvsagt ikke gjøres overalt, men det bør vurderes, oppfordrer Topnes.