Hopp til innhold

Får millionerstatning: – Det viktigste er å bli trodd

Den tidligere tannlegesekretæren Gerd-Irene Lyse får 3,2 millioner kroner i erstatning og saksomkostninger. – Jeg satt på en stol og grein.

Gerd-Irene Lyse

Gerd-Irene Lyse blei utsatt for kvikksølv da hun som tannlegesekretær varma opp amalgam til tannfyllinger. Nå får hun yrkesskadeerstatning.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Stavanger tingrett avsa nylig dom i erstatningssaken der 63 år gamle Gerd-Irene Lyse møtte Yrkesskadeforsikringsforeningen. Da hun var 49 år gammel, blei hun erklært 100 prosent arbeidsufør. I 14 år har hun forsøkt å få erstatning for skadene hun mener skyldes jobben som tannlegesekretær, uten å få det.

Før nå.

– Jeg er bare veldig glad, sier Gerd-Irene Lyse til NRK.

Hun fikk beskjed om avgjørelsen tirsdag morgen.

– Jeg var glad inni meg, men det ble for mye for meg. Jeg bare gråt. Men da tåren var tørket var jeg bare glad.

Lyse synes det er godt å endelig bli trodd. Men hun mener at dommen kom ti år for sent.

– For min del som har så mye problem med kroppen er det ti år for sent. Men det aller viktigste for meg var å vinne og bli trodd.

I dommen tilkjenner Stavanger tingrett Lyse 2,7 millioner kroner i erstatning og 500.000 kroner i saksomkostninger. Til sammen 3,2 millioner. En knusende seier, sier advokaten hennes.

Varma opp amalgam

– Dette er en svært gledelig, viktig og grundig dom, sier Anders Hauge til NRK.

I retten argumenterte han for at helseplagene hennes har sammenheng med den lange yrkeskarrieren som tannlegesekretær, og arbeidet med kvikksølv.

Lyse varma opp amalgam fra tidlig på 1970-tallet og fram til 1987. Fra 1987 til 2003 blei hun også eksponert for kvikksølv gjennom utboring av gamle amalgamfyllinger.

– Hun har kjempa for dette i 14 år. Det er en knusende seier over Yrkesskadeforsikringsforeningen, sier han.

Selv om Gerd-Irene Lyse vant i retten vil ikke dette endre livet hennes.

– Jeg ser ikke noe forandring for framtiden akkurat nå, men jeg vil bruke noe av pengene på å pleie kroppen, for jeg har mye vondt.

– Krise om de anker

Yrkesskadeforsikringsforeningen har frem til 15 september til å anke dommen, og Lyse er spent på avgjørelsen.

– Jeg blir ikke overrasket om de anker, for det er mye penger. Men jeg vil oppleve det som en krise.

Den tidligere tannlegesekretæren er trøtt av å kjempe, men gir ikke opp om hun må en ny runde i retten.

– Om de anker til lagmannsretten må vi gå videre til høyesterett. Men jeg håper ikke det skjer. Jeg håper de unne meg disse kronene.

Administrerende direktør i Yrkesskadeforsikringsforeningen Geir Ragnar Trulserud, vil ikke svare på om de kommer til å anke eller ikke.

– Jeg har ikke studert dommen, og det vi vil gjøre nå er å få våre advokater til å se på den. Deretter vil vi vurdere hva vi skal gjøre videre.

Han legger til at det ikke er beløpets størrelse som er viktig for en eventuell anke.

– Det som er viktig for oss i en slik sak er om det er årsakssammenheng mellom den skaden som Lyse har og kvikksølvforgiftningen.

Lyse fikk innvilga 60 prosent uførepensjon i 2001, men blei erklært 100 prosent ufør i 2004. Lyses plager omfatter blant annet muskel- og skjelettplager, hodepine, balanseproblemer, svekka finmotorikk, konsentrasjonsproblemer og skjelving.

Gerd-Irene Lyse var en av to hovedpersoner da NRK Brennpunkt i 2005 sendte TV-dokumentaren «Kvikksølvjentene», som fikk stor nasjonal oppmerksomhet.