Erling Pettersen er ny biskop

Erling Pettersen (59) blir ny biskop i Stavanger. - Dette er en politisk utnevnelse av ny biskop, mener Kjetil Aano, som hadde størst støtte innad i kriken.

Erling Pettersen og Trond Giske

Kirkestatsråd Trond Giske (til høyre) kunngjorde fredag at Erling Pettersen (til venstre) blir ny biskop i Stavanger bispedømme.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Vårt Land kunne fredag avsløre at kirkestatsråd Trond Giske (Ap) og regjeringen hadde konkludert med at Erling Pettersen (59) bør få jobben som Stavanger-biskop etter Ernst Baasland.

Og fredag ble Pettersen ganske riktig formelt utnevnt i statsråd.

Pettersen er nå sogneprest i Nordstrand menighet i Oslo. Han har tidligere vært direktør i Kirkerådet, instituttstyrer i Kirkelig pedagogisk senter (IKO) og misjonsprest i Brasil.

– Basert på homofilisaken

Regjeringen går med dette imot tidligere uttalelser om at Kjetil Aano er best skikket til jobben.

I den kirkelige avstemningen, og i uttalelsene fra biskopene og Kirkerådet, var det klart flest som støttet Aano, nåværende generalsekretær i Det Norske
Misjonsselskap.

– Jeg er skuffet over at regjeringen avgjør biskopvalget basert på ett teologisk spørsmål, nemlig homofilisaken, sier Kjetil Aano til NRK.

Ja til homofile prester

Aano presiserer at han ønsker den nye biskopen lykke til.

Men Aano mener at når Erling Pettersen blir ny biskop i Stavanger, så har regjeringen og kirkestatsråd Trond Giske (Ap) gjort en ren politisk utnevnelse.

Aano viser til at Erling Pettersen er den eneste av de mulige Baasland-etterfølgerne som sier ja til prester som lever i et homofilt samliv.