Hopp til innhold

– Jeg aner ikke hvor mange jeg skal takke

STAVANGER/OSLO (NRK): En storstilt leteaksjon, mange gode hjelpere og en stor porsjon flaks gjorde at Emilie (22) ble funnet i god behold. Familien er evig takknemlig for all hjelpen.

Emilie Gitlesen

FUNNET I GOD BEHOLD: Emilie Gitlesen (22) synes turen fra Stavanger til Oslo var spennende. Hun sier hun koste seg med god mat og Se og Hør.

Foto: Ellinor Gitlesen

– Samfunnet fungerer faktisk bedre enn jeg hadde trodd og forventet. Folk kunne sett en annen vei, men de tok ansvar, sier Jens Petter Gitlesen.

Søndag ble den nest yngste datteren hans meldt savnet i Stavanger. 22 år gamle Emilie Gitlesen, som har Downs syndrom, ville ut og kjøpe seg en brus. Men hun kom ikke tilbake.

Slike historier kan ende på mange måter, men denne har en lykkelig slutt. Og det er først og fremst takket være en haug med gode hjelpere.

Dro i sommersko og med 200 kroner

Søndag morgen ville Emilie gå seg en tur for å kjøpe Pepsi Max. Hun lot seg ikke stoppe av foreldrene som sa at butikken var stengt.

– Emilie gikk ut med jakke, munnbind og sommersko. I tillegg hadde hun portemoneen sin med cirka 200 kroner i. Mobilen lot hun være hjemme, sier Gitlesen, som også er leder av Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU).

Emilie kom ikke tilbake, men det tok flere timer før foreldrene tenkte at det var noe unormalt ved det.

– Vi tok det ikke så tungt. Men i 13-tida begynte vi å bli stressa, og ringte politiet. Jeg sa at det ikke var nødvendig med en stor aksjon, men jeg ville at de skulle loggføre det, sier Gitlesen.

Savnet-plakat

Denne savnet-plakaten ble laget av den ene søsteren til Emilie, og den ble mye delt på Facebook. Veldig mange ville hjelpe.

Foto: Privat

Savnet-plakat delt 4500 ganger

Da mørket etter hvert begynte å senke seg, ble familien for alvor redde. Ingen hadde sett Emilie. Politiet meldte henne savnet, og de tre søstrene mobiliserte på Facebook.

– Vi laget en savnet-plakat som ble delt 4500 ganger på halvannen time. Folk ringte og sendte meldinger hele tiden, sier storesøster Ellinor Gitlesen.

Foreldrene kjørte rundt og lette etter Emilie. De hadde fått tips om at hun kunne være i Sandnes. Jens Petter Gitlesen er rørt over hvor mange som bidro i letingen.

– Noen varsla taxiene. I Sandnes traff jeg naboen, de var ute og lette. En kollega av samboeren min hadde vært rundt på alle plasser i hele Sandnes som kunne tenkes å selge Pepsi Max og spurt etter Emilie.

Ellinor og Emilie Gitlesen

Emilie og storesøster Ellinor. Nå er de to sammen i Oslo, til Emilie skal reise hjem til Stavanger.

Foto: Privat

Tenkte det verste

Foreldrene rakk å tenke noen mørke tanker mens de kjørte rundt for å finne jenta si.

– Jeg prøvde å holde de tankene borte. For det er en uendelig mengde ting som kan skje. Det føltes som å lete etter nåla i høystakken, sier Gitlesen.

Laster Twitter-innhold

Litt før klokka 18 ringte politiet. De hadde sporet opp Emilie på toget som var på vei fra Sandnes til Oslo.

– Emilie hadde kost seg med hamburger, pizza og Se og Hør. Og Pepsi Max. Noen må ha spandert på henne. Så hun har hatt det aldeles fantastisk, sier Gitlesen, som understreker at han og samboeren også må ta en alvorsprat med Emilie om at Oslo-turer alene ikke er så greit.

Laster Twitter-innhold

Koser seg hos storesøster i Oslo

Emilie selv sier turen til Oslo var gøy, og at hun traff mange hyggelige mennesker.

– Det var ikke skummelt. Jeg dro til Sandnes. Og så spiste jeg hamburger fra McDonalds, og leste Se og Hør, sier hun.

Nå nyter Emilie late dager hos storesøster, som bor i Oslo.

– Jeg ser Netflix og drikker Pepsi Max. Det er det beste jeg vet. Jeg vil bli her så lenge jeg kan, sier Emilie.

Jens Petter Gitlesen

Jens Petter Gitlesen er far til fire jenter. Den nest yngste heter Emilie og har Downs syndrom. Søndag ble hun meldt savnet.

Foto: Finn Ståle Felberg

Medpassasjer kjente igjen Emilie

Emilie kom seg på en buss fra Stavanger til Sandnes. Der tok hun toget til Oslo. På toget var det en kvinnelig medpassasjer som oppdaget savnet-plakaten på Facebook, og kjente igjen Emilie. Da var toget nesten kommet til Bø i Telemark.

Medpassasjeren tok seg av Emilie, og varslet konduktøren. De ansatte på toget hadde også sett plakaten og så etter Emilie.

Hun fikk være med videre til Oslo, der storesøsteren hentet henne.

– Jeg aner ikke hvor mange som skal takkes. Tenk om Emilie hadde gått av på en øde stasjon? Men slik ble det ikke. Det var en enorm mobilisering, sier Jens Petter Gitlesen.