NRK Meny
Normal

Dalane kommune?

Politikerne i Dalane åpner for en stor kommune sør i Rogaland.

Egersund

Blir Egersund 'hovedstaden' i ny storkommune i Dalane?

Foto: Øystein Ellingsen

Det var flertallet i Dalanerådet som mandag gikk inn for å få gjennomført en utredning for å slå sammen de fire kommunene i Dalane: Lund, Sokndal, Eigersund og Bjerkreim.

Men flertallet av politikerne i Dalanerådet ser for seg at enda flere blir med i en storkommune.

Også Agder-kommuner

Rådet ønsker å vurdere om den nye storkommunen i sør også skal omfatte Gjesdal i nord, og Vest-Agder kommunene Sirdal i øst og Flekkefjord i sør.

Det var Arbeiderpartiets Unn Therese Sørensen fra Eigersund som fremmet forslaget i Dalanrådet mandag.

- Jeg er skikkelig svært overrakset over at forslaget mitt fikk flertall, for tidligere har det vært svært vanskelig å diskutere kommunesammenslåing fordi det er så mange følelser knyttet til dette, sier Sørensen.

Hun sier utredningen skal peke på fordeler og ulemper ved å slå sammen kommunene sør i Rogaland, men allerede nå ser hun store fordeler.

- Vi er en liten region helt sør i fylket, og jeg ser det som svært viktig å samle kompetansemiljøene på en bedre måte enn i dag, framhever Sørensen.

De store vinner

Magnhild Eia fra Senterpartiet ønsker ikke en stor kommune i Dalane, og hun var sammen med partifelle Asbjørn Ramsli fra Bjerkreim de eneste som stemte i mot utredningsforslaget i Dalanerådet.

Hun frykter at det bare vil bli de største kommunene som vil tjene på en sammenslåing.

Bør det bli en kommune i Dalane?