Hopp til innhold

Busselskapet fulgte reglene – likevel ble 33 smitta

Det er fortsatt usikkert hvordan smitten kom om bord i bussen, men en av teoriene er at en passasjer uten symptomer har smitta andre. Kommuneoverlegen i Sandnes roser likevel selskapets håndtering.

REISERUTEN: Etter det NRK kjenner til er dette reiseruta til turen.

Tirsdag kom nyheten om at 31 av 40 pensjonister har fått påvist covid-19 etter en busstur i Sør-Norge. Flertallet av de smitta er fra Nord-Jæren. Onsdag kom ytterligere to smittetilfeller, slik at det samla antallet er 33. Alle de smitta er i isolasjon, mens de andre busspassasjerene er i karantene.

Folk bør tenke seg grundig om før de tar en slik busstur nå, råder Hans Petter Torvik, kommuneoverlege i Sandnes.

Turen er godt dokumentert på busselskapets Facebook-side, der de også på et tidspunkt har skrevet at alt skjer etter «korona-oppskrift». NRK kjenner navnet på selskapet.

40 personer var med, ikke 41, slik det først ble opplyst.

Daglig leder i busselskapet ønsker ikke å kommentere saken ovenfor NRK, og viser til kommuneoverlegen i Sandnes.

– Jeg kan bekrefte at de skal ha forholdt seg til smittevernreglene, sier Torvik.

– De heiv seg rundt

Bussen har 55 plasser. I reisefølget på 40 satt par sammen og single alene.

– Er smittevernreglene gode nok, når dette kan skje når reglene følges?

– Det er klart en kan stille spørsmål til om retningslinjene nasjonalt bør være strammere enn de er i øyeblikket, sier Torvik.

Hans Petter Torvik

Hans Petter Torvik, kommuneoverlege i Sandnes.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Torvik understreker også at selskapet reagerte riktig da smitten ble kjent og de umiddelbart kontaktet Stavanger kommune for testing.

– At de heiv seg rundt og fikk testa alle i bussen, uten at noen gikk av, gjorde at de mest sannsynlig forhindret et mye større utbrudd, sier kommuneoverlegen.

Var passasjer

Ingrid Strand Bøe fra Stavanger var med på turen. Fra før hadde hun gode erfaringer med arrangøren.

Strand Bøe synes det er fint å kunne reise i Norge når en nå ikke kan dra utenfor landets grenser. Før turen oppfattet hun det som trygt å reise.

– Dersom myndighetene tillater reiser og rundturer i Norge, så må det jo være greit å reise. Dersom det er farlig å reise på slike turer, burde det vært et forbud, sier hun.

Konsekvenser langs turruta

Turen gjennom Østlandet, Dovre og Vestlandet startet tirsdag 15. september. Reisefølget var innom en rekke attraksjoner og seks overnattingssteder. Blant dem er Thon Hotel Sandven i Nordheimsund.

– Vi har kontaktet kommuneoverlegen og har blitt enige om at de som har vært i kontakt med disse gjestene skal i karantene, sier hotelldirektør Arnstein Birkeland.

Så langt gjelder dette seks ansatte. Hotellet skal undersøke om også flere kan ha hatt kontakt med bussfølget.

Åkrafjordtunet stengt

Pensjonistene besøkte også Åkrafjordtunet i Etne. Passasjerene oppholdt seg i kafeen mellom klokken 14 og 15 mandag. Inntil videre er kafeen stengt, og lokalene blir vasket ned. Ansatte som var på jobb, er i karantene.

Eidsvollbygningen

EIDSVOLL: Blant stoppestedene på Østlandet var Eidsvollsbygningen. Deretter gikk turen nordover forbi Dovre.

Foto: Anikken Mihle / NRK

Etne kommune oppfordrer nå personer som var i kafeen eller butikken i dette tidsrommet om å ta kontakt. Ordfører Mette Heidi Bergsvåg sier de jobber med smittesporing.

– Åkrafjordtunet ligger langs E134, som er en sterkt trafikkert europavei mellom Haugesund og Oslo. Det er et populært sted å stoppe for å spise og kjøpe lokalprodusert mat. Det er klart at mange kan ha vært innom som vi ikke har kontroll på, sier hun.

FHI fraråder ikke bussturer

NRK har spurt Folkehelseinstituttet (FHI) om de vil fraråde bussturer. Avdelingsdirektør Line Vold svarer at personer i risikogrupper selv må om de vil delta i sammenhenger der de treffer mange.

– Det vil alltid være noe risiko for smitte, selv der man gjør risikoreduserende tiltak, sier hun.

– Går det an å reise rundt slik, og likevel overholde smittevernreglene?

– Det avhenger nok av mange faktorer. Det krever uansett spesiell årvåkenhet og god planlegging både fra arrangører og deltakere, sier Vold.

Trollstigen

TROLLSTIGEN: Møre og Romsdal hadde også besøk av bussen. Etterpå var den innom Førde, Nordheimsund og Åkrafjorden.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK