31 pensjonister smittet etter busstur

STAVANGER (NRK): 31 av 41 pensjonister har fått påvist covid-19 etter en busstur i Sør-Norge. Flertallet av de smittede er fra Nord-Jæren.

Pressekonferanse

På pressekonferansen var Stanley Wirak (Ap), ordfører i Sandens kommune, Siv-Len Strandskog (Ap), varaordfører i Sola, Kari Nessa Nordtun (Ap), ordfører i Stavanger og Jarle Bø (Sp), ordfører i Randaberg.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det er andre gangen jeg er her i dag. Så det viser hvor alvorlig situasjon vi er i.

Det sa Kari Nessa Nordtun (Ap), ordfører i Stavanger kommune, på kveldens pressekonferanse. Også tidligere på dagen holdt hun en pressekonferanse om koronasituasjonen i oljebyen.

Så langt er 31 personer fra en buss med pensjonister testet positivt for korona. Bussen med totalt 41 passasjerer har vært på reise i Sør-Norge, og kom til Stavanger i går.

Kari Nessa Nordtun (Ap), ordfører i Stavanger

Kari Nessa Nordtun (Ap), ordfører i Stavanger kommune.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Vi fikk en telefon fra Helse Førde om en person fra Sandnes som var innlagt på sykehus i Bergen med covid-19. Vi fant ut at hun var smittet på tur med denne bussen, opplyser Hans Petter Torvik, kommuneoverlege i Sandnes kommune.

Satt rett i karantene

Busspassasjerene fikk beskjed om at den innlagte på sykehuset var testet positivt, og ble dermed sendt til testing med en gang de kom til Stavanger. Alle ble deretter kjørt direkte hjem av bussen, og sitter nå i karantene.

– Det er derfor ikke fare for at viruset sprer seg ut fra den gruppen, sier Torvik.

Hans Petter Torvik

Hans Petter Torvik, kommuneoverlege i Sandnes kommune.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Ansatte ved hotell i karantene

Turen startet tirsdag 15. september. Reisefølget har vært innom seks overnattingssteder på turen gjennom østlandet, Dovre og vestlandet.

Sandnes kommune, sammen med Folkehelseinstituttet, vil følge opp alle spisesteder og overnattingssteder der reisefølget har vært.

Fra lørdag til søndag overnattet reisefølget på Scandic Sundfjord Hotell i Førde. Nå er seks ansatte ved hotellet satt i karantene. Per nå er ingen av de ansatte testet positivt.

Scandic Sunnfjord Hotell

Flere ansatte er i karantene ved Scandic Sunnfjord Hotell.

Foto: Turid Astrid Reksten / NRK

Hotellet er i gang med å kontakte alle som har bodd på hotellet.

Fra hele Nord-Jæren

Fra bussen er femten av de smittede fra Stavanger kommune, seks er fra Sola kommune, fem er fra Sandnes kommune, fire er fra Randaberg kommune og en er fra Hå kommune. Noen av de smittede er fra utenfor regionen.

– Vi har nok slappet litt av fordi vi har hatt lite smitte i vår region, men det viser bare hvor fort ting kan skje. Nå er det opp til oss, sa Stanley Wirak (Ap), ordfører i Sandnes kommune i pressekonferansen.

Flere smittetilfeller de siste dagene

Utbruddet har ikke sammenheng med de tidligere smittetilfellene i kommunene på Nord-Jæren.

I dag og i går ble det bekreftet 15 nye smittetilfeller i Stavanger kommune. Åtte av tilfellene er knyttet til familien av en elev ved Madlamark skole. De seks andre knyttes til en arbeidsreise i utlandet. Det er totalt registrert 52 smitta i Stavanger kommune i september, inkludert de femten smittede fra bussturen.

I Randaberg ble det i går oppdaget fire nye smittetilfeller i samme industribedrift.

En kvinne i 20-årene fra Sandnes fikk i går påvist smitte etter å ha vært i Bergen.

I Sola fikk en elev ved Skadberg skole i går påvist korona. Eleven var en av nærkontaktene til to som ble testet positivt lørdag 19. september.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 23.10.2021
3 792
Smittede siste 7 dager
121
Innlagte
894
Døde
4 197 822
Vaksinerte