Hopp til innhold

Brukte hvite laken mot vindkraft

Med 190 meter hvite laken visualiserte demonstranter i Sandnes en liggende vindturbin. Hensikten var å vise misnøye mot mer vindkraft på land.

Markerte bekymring for mer vindkraft i Sandnes.

SANDNES: Flere hundre mennesker markerte bekymring for mer vindkraft på land i Norge.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

Det var stor oppslutning da Den Norske Turistforening (DNT) arrangerte støttemarsj for naturen 22 steder landet over i dag.

Turistforeningen vil ikke ha vindkraftprosjekter i det de beskriver som urørt, norsk natur. Et tema som engasjerer stadig flere.

– Nå opplever vi en oppvåkning blant befolkningen. Men vi har dårlig tid og må smi mens jernet er varmt, sier Per Hanasand, styreleder i DNT.

Per Hanasand, styreleder i DNT.

Per Hanasand, styreleder i DNT.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

Protestmarsj mot vindturbiner

Mange steder i landet har turgåere demonstrert mot vindmøller i dag.

I Sandnes brukte demonstrantene laken, for å markere misnøye mot vindturbiner. Én av dem var Julian F. Osorio, ordførerkandidat for Sandnes Venstre.

– Det virker kanskje litt rart at miljøpartiet Venstre er imot ren energi, men dette handler om å bevare naturen i Sandnes, sier Osorio.

Julian F. Osorio, ordførerkandidat for Sandnes Venstre.

Julian F. Osorio er ordførerkandidat for Sandnes Venstre.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

«Vindturbinen» laget av laken strakte seg opp mot rådhuset i Sandnes, mot Ruten og langs Elvegata. Lengden tilsvarer en av de 70 turbinene som er i ferd med å bli montert i Bjerkreim vindkraftanlegg i disse dager.

Se TV-reportasjen her:

Voksende engasjement

Rundt 5000 personer marsjerte i dag mot vindkraftutbygging på land, ifølge DNT. I Rogaland marsjerte rundt 1000 personer mot mer vindkraft på land. I Haugesund var det støttemarsj for naturen fra Steinsfjellet til Kringsjå.

Til tross for at flere utbygginger er i gang og nye konsesjoner er på vei, håper DNT at det ennå ikke er for sent. Nå ber de politikerne sette foten ned for vindmøller på land.

– Det er ingen tvil om at vi er sent ute, men jeg håper det er en del som ikke er iverksatt som vi kan stoppe, sier Geir Olsen, styremedlem i Stavanger Turistforening.

Geir Olsen er styremedlem i Stavanger Turistforening.

Geir Olsen er styremedlem i Stavanger Turistforening.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

Rødt sier nei

I dag vedtok Rødt på sitt landsmøte et nei til all utbygging av vindkraftparker på land. Partiet er det første som vedtar at vindkraftparker kun bør bygges til havs.

Partiet viser til at høye strømpriser har gjort det attraktivt å bygge ut store vindparker, også for utenlandske storselskaper.

Samtidig advarer Bellona mot å utelukke bygging av vindmøller i nye områder.

I løpet av et drøyt tiår må vi nesten halvere klimagassutslippene, for å begrense oppvarmingen av kloden til 1,5 grad, sier FN. Derfor blir det helt feil å utelukke vindkraft på land, mener Bellona.

– Vi har ikke tid eller råd til å lukke døra for enkelte løsninger. For å begrense klimaendringene må vi ta i bruk både vindkraft på land og til havs, sier Christian Eriksen, fagsjef i Bellona.

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg