Hopp til innhold

Konsekvensen av nattlading kan være alvorlig

Til tross for brannfaren så lader sju av ti nordmenn mobilen sin om natta, og blant de unge er tallet enda høyere.

Mobillader

I 2014 ble det rapportert over 2500 boligbranner i norske hjem, ifølge Direktoratet for Samfunnssikkerhet. Flere branner er forårsaket av overoppheting eller feil bruk av ladere.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– En venninne av meg mistet en kompis på grunn av lading om natten. Det tok fyr i det elektriske også merket han det ikke fordi han sov.

Det sier Andrea Hegdahl som studerer ved Universitetet i Stavanger. Hun lader i likhet med mange andre unge mobilen om natten. Men hun har sluttet å ha den under puta på grunn av brannfaren.

SveinungLarsen

Sveinung Larsen er brannmester ved Rogaland Brann og redning IKS

Foto: Marte Hoel Romskaug

Flere «ladebranner»

En ny undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for IF skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Norsk brannvernforening viser at sju av ti nordmenn lader mobilen om natta.

Nesten alle unge mellom 15 og 29 år nattlader, hele 93 prosent. Informasjonsdirektør i IF skadeforsikring Jon Berge sier at det har vært flere titalls «ladebranner» i Norge de siste årene.

– Folk lader mye om nettene og det går stort sett bra. Men hvis det går galt og mobiltelefonen ligger på nattbordet så vil det komme giftig gass ut av den som man kanskje ikke klarer å våkne fra.

Risiko med elektriske apparater

Andrea Heggdal

Andrea Hegdahl vet at det er brannfarlig, men lader om natten likevel

Foto: Marte Hoel Romskaug

En spørrerunde blant noen av studentene på Universitetet i Stavanger viser at de aller fleste lader mobilen om natta. En av disse er Mia Dammen.

– Jeg har vel hørt at det er brannfarlig men jeg lader den likevel om natta fordi det er da jeg har tid og da mobilen ikke er i bruk, sier Dammen.

Brannmester ved Rogaland brann og redning Sveinung Larsen forteller at det alltid er en risiko med elektriske apparater.

– Mange har både mobil, pc og nettbrett i sengen som øker risikoen for brann. Om natten sover vi, og da tar det lenger tid før vi oppdager det.

Han legger også til at brann i mobilladere skjer veldig sjeldent, men at det har skjedd og det kan skje igjen. Derfor fraråder han mot å lade mobilen om natta.

Mia Dammen

Mia Dammen kommer ikke til å lade telefonen om natten lenger etter at hun fikk vite at det kan sive ut farlige stoffer av mobilen mens hun sover.

Foto: Marte Hoel Romskaug

Ingen kontroll når man sover

Torbjørn Hoffstad, avdelingsdirektør for elsikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap kan fortelle at i overkant av 30 branner i mobilladere er meldt inn til dem de siste årene.

Torbjørn Hoffstad

Torbjørn Hoffstad, avdelingsdirektør for elsikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sier det er en risiko ved å lade om natten.

Foto: Anita Andersen (DSB)

– Det er svært få branner sett i det store bildet, men 30 branner er uansett 30 for mye, sier Hofstad.

Han legger til at det ikke er lurt å bruke noen form for elektrisk utstyr på natten. Er man våken kan man passe på, men hvis man sover har man ingen kontroll.

Hvis man likevel må lade på natten har brannmester Larsen noen gode råd.

– Sjekk at det ikke er skader eller produksjonsfeil på lader eller telefon. Legg mobilen på et underlag som ikke er brennbart, sørg for god lufting rundt apparatet og ha røykvarsler på samme rom. Aller helst bør man lade telefonen i et annet rom enn der man sover.