Denne mobilen førte til full brannutrykning

Beboerne i boligblokka måtte evakueres.

Mobilbrann

ÅPNE FLAMMER: Rester etter mobiltelefonen. Nå ønsker politi og krimteknikere å finne årsaken til brannen.

Foto: POLITIET

Oppdatert 3. desember:

Politiet har per nå ingen indikasjoner på at det skal ha vært noen feil ved telefonen.

Slik konkluderer politiet: Eier av mobilen er en eldre mann. Telefonen var ikke tilsluttet lader, og den var avslått. Eier skulle ta ut SIM-kortet fordi han skulle kjøpe ny telefon. Etter å ha fjernet dekselet skulle han fjerne batteriet for å få ut kortet. I den forbindelse ble det varmgang, og mobilen ble mistet i gulvet. Dette forårsaket et mindre svimerke i gulvet. Det kan ha vært benyttet en gjenstand i forsøket på å ta ut batteriet, og en kortslutning kan ha oppstått.

Svimerker på gulvet

Politiet i Salten fikk melding om brann i en leilighet i Thalleveien i Bodø ved kl.17.02 mandag ettermiddag. Da de kom frem viste det seg at det var en mobiltelefon som var årsaken til brannen.

– Mobiltelefonen hadde stått på lading, da det begynte å ryke fra den. Det hadde også oppstått svimerker på gulvet der mobilen lå. Det hadde etter hvert ført til åpne flammer som førte til at brannalarmen gikk, sier operasjonsleder Mads Bernhoft ved Salten politidistrikt.

Mads Bernhoft

IKKE NYTT: Operasjonslederen forteller at det har oppstått brann i mobiltelefoner tidligere.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Skal finne årsaken til brannen

Ifølge operasjonlederen kan det ha vært en kortslutning som kan ha vært årsaken til brannen.

– Det er for tidlig å si noe om årsaken. Vi håper å få svar etter at krimteknikere og El-tilsynet har gjort nødvendige undersøkelser.

Vanskelig å si noe om eksplosjonen

Ifølge Bernhoft var det en Sony smarttelefon som eksploderte. Direktør Frank Otterbekk i Sony Mobile Norge skriver i en SMS til NRK at de ikke ønsker å kommentere saken før de har fått dannet seg et bilde av hva som har skjedd.

Advarer mot lading om natta

Lading av mobiltelefoner om natta er en stor utfordring for sikkerheten, selv om det er svært vanlig å gjøre det.

Journalist i tek.no Finn Jarle Kvalheim, journalist i tek.no,har tidligere advart mot å lade mobilen om natta.

Mobilkontakten som du dytter ladeledningen inn i kan være slitt, eller den kan ha blitt dårlig av andre grunner. Da kan det oppstå en nesten usynlig elektrisk lysbue med en temperatur på minst 3000 varmegrader! Og da er det dessverre risiko for at en lumsk ulmebrann kan oppstå, har NRK.no tidligere skrevet om.

I 2010 var det 10,5 boligbranner i Norge hver dag. At mer enn 40 prosent er elrelatert, bør være en tankevekker.

– Man utsetter seg selv for stor risiko ved å ha strømkrevende apparater og småelektronikk på mens man sover. Derfor er vi glade for at over halvparten av de spurte ikke bruker vaskemaskin, oppvaskmaskin eller tørketrommel om natten, men vi er tilsvarende bekymret over at tre av fire lader mobiltelefoner og oppladbare leker om natten, opplyser Frode Remvang, leder av Det lokale eltilsyn (DLE) i Hafslund til NRK.

I slike situasjoner skal man ha en svært god røykvarsler for å bli vekket i tide.