Hopp til innhold

Dette endrer oljeindustrien

Bildene av sjøfugl gjennomgriset og døende av oljeutslipp har ført til sterke reaksjoner. Nå endevender arrangøren av offshore-sikkerhetskonferansen programmet til høsten. Mexico-golfen og Great Barrier Reef står på dagsordenen.

Video Fulger hardt rammet av oljen i Mexicogolfen

Den globale offshore sikkerhetskonferansen, som arrangeres i Canada i oktober i år, har endret programmet.

Konferansen vil nå inkludere grundige gjennomganger av både Deepwater Horizon-katastrofen i mai i år og utblåsningene utenfor Australia i august 2009, da olje og gass lakk ut fra den norskeide boreriggen West Atlas.

Deepwater Horizon: Oljeutslipp i Mexicogolfen

Deepwater Horizon: Gigantisk oljeflak truer USA

West Atlas: Oljeutslipp fra rigg i Timorhavet

West Atlas: Utslipp vil vare i to måneder

- Norge har alltid noe å lære

Konferansen vil ifølge Petroleumstilsynet ta for seg hvilken lærdom som kan høstes av hendelsene, og hvordan dette kan anvendes av operatører, entreprenører og myndigheter.

Inger Anda, pressetalskvinne i tilsynet, mener at også Norge har mye å lære på konferansen.

- Norge har alltid noe å lære, og vi er veldig opptatt av å lære av hendelser som skjer andre steder i verden, sier hun.

- Læring av storulykker er et sentralt tema, og det er helt naturlig at det som har utspilt seg i Mexico-golfen og det som skjedde i Australia blir diskutert på en internasjonal sikkerhetskonferanse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fugl tilsølt i olje fra Mexicogolfen.

Bilder som dette har vakt sterke reaksjoner, og har blitt et stygt bilde på hvilke konsekvenser oljeutvinning kan få hvis noe går galt.

Foto: Charlie Riedel / Ap

Sårbare områder og Lofoten/Vesterålen

- Både Deepwater Horizon- og Great Barrier Reef-ulykken har ført til store skader i sårbare naturområder. Kan dette kobles opp mot debatten rundt oljeboring i Lofoten og Vesterålen?

- Sikkerhet ved olje- og gassutvinning er like viktig uansett hvor det skjer på nork sokkel, sier Anda. Men i en del miljøsårbare områder vil konsekvensene av en hendelse være større enn i andre områder.

- Når det gjelder aktivitet i Lofoten og Vesterålen, så er det en politisk beslutning hvorvidt man skal gå inn og drive virksomhet i disse områdene. Petroleumstilsynet vil ha ansvar for å forvalte de politiske beslutningene som eventuelt blir fattet.