– Hvis ikke dette er bingo, vet ikke jeg hva som er bingo

Trond Birkedal ble frifunnet for overgrep i tingretten, men dømt i lagmannsretten. – Uventet og vondt, sier den tidligere Frp-politikeren.

– Det var veldig uventet, og veldig vondt. Jeg satt på forelesning på universitetet og fikk tekstmelding fra Arvid Sjødin (Birkedals forsvarer, red. anm.). Da måtte jeg gå ut og samle tankene, sier Birkedal til NRK.

Trond Birkedal etter lagmannsretten

Trond Birkedal etter at rettssaken i Gulating lagmannsrett var avsluttet.

Foto: Magnus Stokka / NRK
  • Hør hele intervjuet i klippet over!

Onsdag ble den tidligere Frp-politikeren Trond Birkedal dømt til sju måneders ubetinget fengsel for et seksuelt overgrep mot en 15 år gammel gutt i 2008.

– Motsatt resultat i rettssalen ved siden av

Birkedal ble dømt for snikfilming da saken hans gikk i tingretten tidligere i år. Stavanger tingrett kom imidlertid til motsatt konklusjon når det gjelder overgrepet, og frifant Birkedal for dette.

Akkurat dette er hardt for Birkedal å svelge.

– Det er et bingo-rettsvesen. Du går inn i én rettssal med bevisene og saken og får ett resultat, og senere inn i rettssalen ved siden av og får motsatt resultat. Hvis ikke det er bingo, vet ikke jeg hva som er bingo, sier Birkedal.

– Tenker ikke at jeg skal i fengsel

– Jeg har hele tiden trodd at norsk rettsvesen er bra, og at det er rettssikkerhet i Norge. Du blir ikke dømt hvis du ikke har gjort noe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trond Birkedal etter domsavsigelsen

Birkedal etter at saken i tingretten var over i februar. Saken har fått massiv omtale i mediene helt siden Birkedal ble siktet i mars 2011.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Arvid Sjødin i retten

Arvid Sjødin.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Hege Salomon og Karsten Monsen

19-åringens bistandsadvokat, Hege Salomon, sammen med aktor i tingrettssaken, Karsten Monsen.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Birkedals forsvarer, Arvid Sjødin, sa onsdag at de kommer til å anke dommen til Høyesterett.

Selv om saken skulle komme opp der, kan imidlertid ikke Birkedal bli frikjent. Høyesterett tar kun stilling til saksgang, lovanvendelse og straffeutmåling.

– Foreløpig tenker jeg ikke at jeg skal i fengsel. Det er en mulighet for at dommen kan oppheves i Høyesterett, med ny runde i lagmannsretten, sier Birkedal.

Verre å bli dømt enn å sitte i fengsel

– Dersom dommen blir stående, har du ikke så mye annet å gjøre enn å godta det. Det er sånn systemet fungerer. Men det er veldig urettferdig, og oppleves veldig vondt, å bli dømt for noe jeg ikke har gjort.

Å bli dømt er det verste. Verre enn å måtte sitte i fengsel, fastslår han.

Dommen mot Birkedal betyr at 15-åringen han var tiltalt for overgrep mot, en mann som nå er 19 år gammel, ble trodd. Det er han glad for, sier bistandsadvokat Hege Salomon.

– Det var en grundig bevisvurdering i lagmannsretten. Det sitter kvalifiserte dommere der. Det var sju personer som enstemmig kom til denne dommen, sier Salomon.