Hopp til innhold

Ber skottene se til Norge

Over 20 år i Norge og oljebransjen har gitt skotske William McCombe troen på at Skottland bør stå på egne bein. I dag stemmer han ja til skotsk uavhengighet.

William McCombe

William McCombe har levd store deler av Norge. Nå vil han stemme for skotsk uavhengighet - sterkt inspirert av Norge.

Foto: Privat

– Jeg er en «yes-man». Jeg vil at Skottland skal ha sin egen regjering og få velge sine egne politikere, sier William McCombe.

Skotten er tilbake i hjemlandet etter over 20 år i Norge. Han er ikke i tvil om at tiden er inne for at Skottland bør løsrive seg fra Storbritannia. Han har latt seg inspirere etter flere år i Stavangers oljeindustri.

– Jeg har flere skotske venner i samme bransje som også kommer med et overveldende ja. De ser hvordan Norge, med omtrent samme folketall som Skottland, har forvaltet sine ressurser som fiskeri og olje, mens vi har mistet de ressursene til England, sier McCombe.

Små marginer før valget

Ja-sidens kontor i Maryhill, Glasgow

JA-siden driver valgkamp i Glasgow i Skottland.

Foto: Andy Buchanan / Afp

I dag går skottene til valgurnene for å avgjøre om Skottland skal forbli en del av Storbritannia, eller bli en selvstendig stat. Befolkningen står splittet før valget – onsdag viste meningsmålinger fra ICM, Opinium og Survation at 48 prosent av befolkningen er for løsrivelse, mens 52 prosent vil forbli en del av Storbritannia.

– Et ønske om selvstendighet er ofte tilknyttet identitet, men her er sammenhengen sterkere dersom du spør hvordan økonomien blir for Skottland som selvstendig stat, sier Rune Dahl Fitjar, professor ved Universitetet i Stavanger.

Han forteller at Skottland, som på lik linje med Norge har store oljeinntekter fra utvinning i Nordsjøen, gjerne inspireres av Norge.

– Norge har i stor grad vært et forbilde for Skottland. De ser at små land kan klare seg i en global økonomi, og også etter finanskrisen har det gått bra for Norge, med blant annet den velferdsstaten vi har og oljefondet. De har også orientert seg i retning et medlemskap i Nordisk råd, sier han.

Tett relasjon til Norge

Rune Dahl Fitjar

Professor Rune Dahl Fitjar ved UiS forteller at Norge har vært et forbilde for Skottland.

Foto: International Research Institute of Stavanger (IRIS)

Han forteller at flyforbindelser mellom Aberdeen og Stavanger har gitt mange skotter som arbeider i oljeindustrien tette forbindelser mellom landene og regionene.

– Aberdeen har på mange vis samme posisjon som Stavanger har i Norge. Det er en rik by, men gjerne mer perifer enn der makten sitter.

Han tror nasjonen Skottland er sterk nok til å stå på egne bein.

– Jeg er usikker på hva som er det beste, men mye av skremselspropagandaen fra engelsk side er overdreven, og det er ingen katastrofe å forlate unionen. Min spådom er at de forblir i union, sier Dahl Fitjar.

McCombe forteller om spent stemning i Skottland før morgendagens valg.

– Det er veldig spennende. Folk går rundt på en knivsegg her, men det er en vennlig kamp. Dersom det blir en seier, blir det en knapp seier, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland