Bedrifter søkte sammen under oljekrisa – nå nyter de stor suksess sammen

Oljenedturen gjorde at leverandørbedrifter i Rogaland begynte å samarbeide. Nå har firmaer fått store kontrakter på undervannsinstallasjoner utenfor Abu Dhabi og Kina.

Bedriftssamarbeid

PRODUSERER ROBOTER: Firmaet «4C Solutions» lager undervannsroboter som kan operere på 2000 meters dyp.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Vi ser etter nye muligheter i andre deler av verden enn hva vi gjorde tidligere, sier David Cooke som er administrerende direktør i «4C Solutions».

David Cooke

David Cooke i 4C Solutions.

Foto: Kaj Hjertås / NRK

Det var tøffe tider for flere bedrifter etter at oljekrisa inntraff. Spesielt i Rogaland var det mange bedrifter som slet. Det å tenke nytt, og inngå samarbeid med andre som hadde det tøft, ble oppskriften for tre bedrifter i «oljefylke» og et firma i Leeds.

På tampen av 2015 ble bedriften «4C Solutions» stiftet av Malm Orstad fra Klepp, Randaberg Industries, Designbanken i Stavanger og Isotek Oil And Gas Limited.

Produserer undervannsrobot

Samarbeidsbedriften produserer nå en undervannsrobot som kan operere på 2000 meters dyp. Den skal etter hvert sendes til Abu Dhabi hvor den skal brukes til å reparere oljeledninger som ligger langt under overflaten.

– Vi har kontrakter med firmaer i Midtøsten og nylig fikk vi kontrakt med en bedrift i Kina. Vi har også andre land som er interessert i det vi produserer, sier Cooke.

Det siste året har samarbeidsbedriften virkelig fått sitt internasjonale gjennombrudd. Når «4C Solutions» nylig fikk kontrakt med et kinesisk firma, var det på kinesernes initiativ.

– Jeg vet ikke hvordan kineserne fikk høre om oss, men vi er jo så klart veldig fornøyd med å få kunder der også, sier Cook.

Tormod Andreassen er politisk rådgiver i NHO Rogaland

Tormod Andreassen i NHO.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Lurt å samarbeide

Fungerende regiondirektør i NHO, Tormod Andreassen, mener bedriftssamarbeidet er smart.

– Av og til er det bedre å samarbeide enn å konkurrere mot hverandre. Dette er et kjempegodt eksempel på fire firmaer som gjør hverandre gode, sier Andreassen.