Hopp til innhold

Fra garasjeidé til millionomsetning

Å ta papirarbeidet fra frilansere har blitt en suksess for Stavanger-bedriften Employ.

Frilansere øver i hvert sitt rom - men likevel sammen

Employ gjør frilansere til fast ansatte. Mange av de ansatte leier seg også arbeidsplass hos hovedkontoret i Tinfabrikken i Stavanger. Her får de arbeide med sine prosjekter i fred, samtidig som det er kollegaer i nærheten.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Det er fristende å bruke ord som revolusjonerende. Dette er en måte for frilansere å drive profesjonelt, uten å bruke mye tid på regnskap, forsikringer og annet papirarbeid. Dette tar selskapet seg av. Modellen har ikke eksistert på denne måten tidligere.

Kjell Inge Torgersen

Kjell Inge Torgersen er kjent musiker i Rogaland, og er kommunikasjonsleder i Employ.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Kjell Inge Torgersen er kommunikasjonsleder i bedriften Employ i Stavanger. Han har en årrekke som frilansmusiker bak seg, og vet at frihet er svært viktig for selvstendig næringsdrivende.

– Vi vil jo ikke rokke med friheten, men ta oss av alt som frilansere fortrenger. Regnskap, pensjon, skatt og papirarbeid tar mye av tiden som musikere og kunstnere ønsker å bruke på faget sitt, sier Torgersen.

Vokst utover fylkesgrensene

Employ startet i det små for noen år siden, i en garasje på Sola. Nå har selskapet 110 ansatte fordelt på flere byer i landet, og nærmer seg en omsetning på 40 millioner kroner for 2016.

Karl-Dag Kjosavik

Karl-Dag Kjosavik er daglig leder i Employ.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Vi var noen kamerater som lagde systemet for oss selv. Alle var frilansere, og hadde samme utfordringer. Vi fant ut at det fantes stordriftsfordeler, og slik startet ideen om selskapet. Etter hvert begynte folk i miljøet å høre om oss, og bedriften vokste, sier gründer og daglig leder Karl-Dag Kjosavik.

En fast ansettelse koster en drøy tusenlapp i måneden, og 5 til 10 prosent av overskuddet fra oppdragene en har. Noen ansatte har kun kontakt med bedriften over nettet, mens andre setter pris på et fellesskap der det er mulig å kombinere samarbeid og individuell jobbing.

– Jeg har lurt på hvorfor ingen har gjort dette tidligere, for det fungerer bra, sier han.

Å ta papirarbeidet fra frilansere har blitt en suksess for Employ

Får plutselig månedslønn

Sanger Inger Lise Hope har rigga seg i kjelleren på den gamle Tinfabrikken i Stavanger. Hun øver til julehøytidenes konserter som er like om hjørnet.

– Det er fantastisk å få lønn en gang i måneden. Det er ikke frilansmusikere vært vant til. Og nå slipper jeg å tenke på pensjon og forsikringer, ting som musikere har en tendens til å skyve fra seg, sier hun.

Julen er for mange musikere den viktigste tida av året. Ei tid du ikke kan bli syk, for da ryker inntektene.

Kari Holmefjord Vervik er direktør for Innovasjon Norge i Rogaland

Kari Holmefjord Vervik er direktør for Innovasjon Norge i Rogaland.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– «Jeg er aldri syk, jeg», pleier frilansere å si. Det er jo fordi vi ikke har kunnet, men noen ganger er vi jo syke eller har syke barn. Nå slipper vi å tenke på det, sier Torgersen.

Innovasjon Norge roser prosjektet

Vanskeligere tider i arbeidsmarkedet har presset fram flere kreative løsninger for næringslivet i regionen. Innovasjon Norge opplever et større trøkk fra gründere, men ser også at det kommer flere nye forretningsmodeller.

– Employ er et eksempel på en forretningsmodell der bedriften har klart å være innovative. Det er ofte dette som må til for å bli et stort, unikt konsept, sier direktør for Innovasjon Norge i Rogaland, Kari Holmefjord Vervik.

– Ser vi mer av modeller som dette i tida framover?

– Ja, mer av denne, men også andre løsninger, sier hun.

Frilans-musikere har blitt kolleger

Fra å være overlatt til seg selv, har Employ-ansatte nå fått bonusen med å ha kollegaer.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK