Hopp til innhold

Bak lukkede dører

- Barna synger blodige skildringer av Jesus lidelseshistorie.

Det Almindelige samfunn

De tre sektene i Egersund er lukket mot omverdenen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Tre kristne sekter i Egersund er fullstendig lukket mot verden utenfor. I disse sektene brukes salmer som er mer enn 300 år gamle. Salmer med svært spesielt språk og innhold.

Salmeforskeren Sigvald Tveit forsker på bruken av salmer i norske menigheter. I mer enn 10 år har Tveit forsøkt å komme i dialog med de spesielle sektene i Egersundsområdet, men har aldri kommet lenger enn til døren.

Sektene "Samfundet", "Det Almindelige Samfund" og "Det Almindelige Lutherske Samfund" har mer enn 800 medlemmer i Egersund.

Blodige skildringer

- Thi min sorg som hjertet bær, og min innvoll i mig skjær, skal af mine øyne flyte og udfra min tunge bryde.
Slik lyder det første verset i salmen "Skriv deg Jesus på mitt hjerte" av den danske salmeskalden Thomas Kingo. Han ga i 1699 ut salmeboken som fortsatt brukes av de spesielle sektene i Egersund. Blodige skildringer på 30 vers av Jesu lidelseshistorie er en del av det barna i sektene synger hver søndag.

Salmeforskeren sammenlinger sektene på Sørvestlandet med Amishfolket i USA som heller ikke har villet tilegne seg vår tids leve og tenkemåte.
- Disse tre samfunnene melder seg ut av alle mulige sammenhenger. De går ikke inn i de nasjonale eller internasjonale samlinger som finnes innen kirken. Det de også har felles med Amishsekten er at det er vanskelig for folk utenfra å trenge inn.

Det er ingen av de tre sektene som ønsker å stille opp i media. Forstander Lars Martin Ramsland i "Det Almindelige Samfund" sier likevel til NRK at de ikke ser noen grunn til å gå i dialog med noen som helst om bruken av Kingo-salmer eller ritualer i menigheten.