Tunnelen åpnet etter 25 års kamp

Endelig kunne Georg Aasen kjøre sikkert gjennom rasutsatte Gyadalen. Etter 25 års kamp ble tunnelen åpnet i dag.

Ny tunnel inn i Gyadalan

Georg Aasen venter på at musikkorpset skal spille ferdig. Han var første bilist gjennom den nye tunnelen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Terje Halleland

Terje Halleland, varaordfører i Rogaland fylkeskommune.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK
Tor Olav Gya

Tor Olav Gya har kjempet for tunnel i Gyadalen i mange år.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Mange har vært redde for å kjøre fylkesveg 42 gjennom Gyadalen på grunn av stadige ras. I 2011 ble alles største frykt virkelighet: En brøytebilsjåfør omkom da han ble tatt av et ras på strekningen.

Nå skal det bli langt sikrere å ferdes på veien. Tirsdag klokken 11 var musikkorpset på plass, det var også ordførere og naboer. Det var duket for offisiell åpning av den nye tunnelen i Gyadalen i Eigersund.

– Dette er en viktig åpning. Tunnelen er en del av rassikringsprosjektet i Rogaland, hvor vi skal få på plass bedre og tryggere veier, sier varaordfører Terje Halleland, som stod for selve åpningen.

– Kampsak i lange tider

– Dette er en stor dag, flagget skal til topps! utbryter tunnelforkjemper Tor Olav Gya, som har jobba for å få sikra denne utsatte strekningen i mange år:

– Dette har vært en kampsak for oss i dalen i lange tider. Det er snart 25 år siden forrige tunnel ble åpnet, og vi har kjempet siden den tid. Men en dag som i dag tenker vi også på dem som mistet en på denne veien, sier Gya, som er kommunestyrerepresentant for Senterpartiet i Eigersund.

– Det måtte et dødsfall til

Verken han eller Halland legger skjul på at det tragiske dødsfallet er en direkte årsak til at veien nå har en lang tunnel og skikkelig rassikring.

– Det viser seg dessverre gang på gang at det må skje en ulykke for å få slike prosjekter på plass, sier varaordføreren.

Georg Aasen er oppvokst i Gyadalen og fikk æren av å være første bilist gjennom tunnelen.

– Nå er veien sikret, og godt er det, konstaterer han.