Ampre og oppgitte

I Stavanger Aftenblad er det oppgitt og amper stemning i forbindelse med opprettelsen av Aftenbladet Multimedia. 27 journalister i papiravisa blir tvunget over til det nye selskapet, som skal drive med tv, radio og nettavis.

Stavanger Aftenblad
Foto: NRK

Web-satsingen til Stavanger Aftenblad skal styrke både radio, tv og nett-avis, men foreløpig er det mer fortvilelse enn glede å spore i redaksjonen.

- Aftenbladet er tuftet på en tradisjon med omsorg og nestekjærlighet. Det er et budskap som er fremført med brask og bram på lederplass. Når de kommer til behandling av egne ansatte svikter de fullstendig, sier klubbleder Finn Våga.

27 journalister blir overført til det nye selskapet Aftenbladet Multimedia. Mange av disse har jobbet i pairavisa i flere tiår og har aldri søkt på jobb i nettredaksjonen, men havnet der mer eller mindre tilfeldig. Nå frykter de dårligere lønns- og arbeidsvilkår.

- Vi har ikke fått noen skriftlig garanti for at vi ikke skal få dårligere lønns- og arbeidsvilkår. Det har vi bedt om, og det er vi villig til å kjempe videre for. Vi har også fått en juridisk vurdering om vi må ta dette til retten, sier Våga.

- Ikke uverdig

- Vi følger de lover og regler som gjelder på dette området. Jeg kan forstå at dette kan være litt tøft for de ansatte akkurat nå. Men det er sånn jussen er, sier administrerende direktør i Stavanger Aftenblad, Brit Kyllingstad.

NRK har snakket med ansatte som føler sorg og frustrasjon over måten de blir behandlet på. De føler rett og slett at de er blitt sagt opp av sin gamle arbeidsgiver. Kyllingstad medgir at det skal forhandles fram nye avtaler, men at noen blir uverdig behandlet går hun ikke med på.

- Den påstanden kan jeg ikke stå inne for. I et multimediaselskap trenger du en mye hurtigere beslutningsstruktur. Det vil si at når du lager nye produkter må du ta kjappe avgjørelser, og du må justere kursen underveis mye fortere enn det du tradisjonelt gjør i avisdrift. Derfor løfter vi det ut, tar de ansatte med oss, og bygger en ny bedriftskultur.

Kjerringa mot strømmen

Finn Våga er også blitt klubbleder for journalistene i den Aftenblad-eide lokal-tv-stasjonen TV-Vest. De hadde håpet å få like gode lønns- og arbeidsvilkår som avis-journalistene, men frykter nå at det ikke vil skje. Klubbleder i Aftenposten, Håkon Letvik, undrer seg over det som skjer i Stavangers regionavis.

- Å skille ut nettvirksomheten i 2007 er kjerringa mot strømmen. Ellers er trenden at nett- og avisjournalister samarbeider til avisens og nettets beste. Slik kan Stavanger Aftenblad styrkes. I en tenkt situasjon kan det være at en nettjournalist og en avisjournalist skal dekke statsbudsjettet. Skulle den ene da mye høyere lønn og andre fordeler når de gjør samme jobben? Dette er veldig lite klokt og gjennomtenkt slik jeg ser det, sier Letvik.