Hopp til innhold

– Som å tisse i buksa

Hallgeir Langeland mener forslaget om narkotikalegalisering er meningsløst.

Video Hallgeir Langeland på Stortinget

Hallgeir Langeland støtter ikke forslaget om legalisering av enkelte typer narkotika.

Foto: NRK

En internasjonal kommisjon, med Thorvald Stoltenberg og Kofi Annan som medlemmer, mener flere land bør vurdere å legalisere narkotika.

Kommisjonen foreslår at regjeringer må eksperimentere med lovlig regulering av narkotika, særlig når det gjelder cannabis, i praksis hasj og marihuana.

Møter motstand

Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) støtter ikke forslaget om legalisering.

– Jeg er imot den liberaliseringen de foreslår. Jeg tror det er som å tisse i buksa. Det virker en liten stund, men så blir alt mye værre, sier Langeland.

Han tror heller ikke at utspillet fra den internasjonale kommisjonen vil få noe å si for norsk narkotikapolitikk.

– Nei det tror jeg ikke. Vi er nok å samstemte på stortinget i denne saken, og det er få som kalles hasj-liberale, sier Langeland.

– Behandling, ikke straff

Venstres nestleder Helge Solum Larsen mener det ikke er legaliseringsdelen av forslaget som er interessant.

– I Norge må vi sette fokus på å redde mennesker fra overdosedødsfall. For å få dette til må vi gi de narkotikaavhengige behandling, ikke straff.

Solum Larsen mener at det må utredes en modell etter mønster fra Portugal der behandling av narkotiaavhengighet prioriteres fremfor straffeforfølgelse. Narkotiske stoffer som oppdages konfiskeres av politiet, men brukerne kan pålegges å møte opp til et intervju for å avgjøre behov for behandling og oppfølging.

– Venstre har gjentatte ganger forslått en 24 timer behandlingsgaranti etter akuttavrusning. Dette har gang på gang blitt nedstemt av regjeringspartiene, sier Solum Larsen.

Nestleder i Venstre, Helge Solum Larsen

Helge Solum Larsen er nestleder i Venstre.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix