NRK Meny
Normal

– Hverken mor eller barn hadde refleks

Børge Hognestad var selv nære på å kjøre ned to barn i trafikken. I dag delte han ut refleks til alle forbipasserende på to bein og sykkel.

Børge Hognestad var selv nære på å kjøre ned to barn i trafikken. I dag delte han ut refleks til alle forbipasserende på to bein og sykkel.

VIDEO: I morges fikk alle som passerte Bekkefaret refleks med seg.

– De kom så fort ut i veien at hvis mora ikke hadde dratt den ut av veien hadde jeg kjørt på dem, sier Børge Hognestad, instruktør i Norsk Luftambulanse.

Det var en ettermiddag han kjørte i Bekkefaret i Stavanger at han var i ferd med å kjøre på to små barn som han anslår til å være 5-6 år.

– Det var busker langs veien og plutselig sto de i veikanten. Hverken mor eller unger hadde refleks. Det skjedde veldig fort, sier han.

Refleksjon 2014

Refleksaksjonen «Alle skal få, alle skal bli sett» startet på fredag da næringslivet, frivillige organisasjoner og enkeltpersoner stilte opp og delte ut tusenvis av reflekser i Rogaland. Aksjonen startet som en reaksjon på at syv personer ble skadet i trafikken i morgenrushet i Sør-Rogaland mandag 6. januar.

I går fikk vi inn tips om at mange ansatte på Stavanger Universitetssjukehus er vanskelige å få øye på når de kommer på jobb om morgenen. Derfor dro vi til Bekkefaret for å dele ut reflekser i morges. Med på aksjonen var Sopihop, Norsk Folkehjelp og Norsk Luftambulanse,

– Det å unngå at folk blir påkjørt og skadet er så grunnleggende viktig i hverdagen at vi sa ja umiddelbart, sier Hognestad.

Alvorlig skadet dersom bilen kjører i 30 km/t

Han sto selv og delte ut refleks til alle forbipasserende i morges.

– Du trenger ikke så stor hastighet for å bli alvorlig skadet. Blir en påkjørt i over 30 km/t må antar vi at skaden er alvorlig, sier Hognestad.

De fleste har fått en refleks, og blitt fortalt hvor viktig det er flere ganger, tror han, men mener at få har tatt det inn over seg.

– Jeg har jobbet i ambulansetjenesten i mange år og hentet alvorlig og mindre alvorlig skadde. Det er en tragedie for alle involverte. Også de som ikke blir alvorlig skadet kan slite hele livet med en ødelagt ankel eller albue, sier han.

– Vi kan alle bli mye flinkere

Han mener spesielt det er utfordrende å få voksne barn og unge voksne til å ville gå med refleks.

– Jeg liker veldig godt arbeids- eller treningsklær med reflekser i sømmene. Når barna blir eldre er det vanskelig å få dem til å bruke tradisjonell refleks som henger fra lommen. Da kan det være bra med refleksbånd, sier Hognestad.

– Publikum hører om ting, men tar det ikke inn over seg i den daglige. Vi kan alle bli mye flinkere, legger han til.

I dag har bedrifter i heile fylket delt ut refkleksar etter at NRK Rogaland sette i gang en refleksaksjon i morges.
Alle skal få.-for alle skal bli sett var mottoet for aksjonen.

ARKIVVIDEO: (10.01.14) Fredag startet den store refleksaksjonen til NRK Rogaland.