Hun deler ut norske reflekser i Uganda

Misjonær Randi Andersen Kaddu var skremt av den kaotiske trafikken i Uganda. Hun fant plass til både forkynnelse og sin egen refleksaksjon.

Refleksaksjon i Uganda

Svært populært blant boda-boda-sjåførene, da misjonær Randi Andersen Kadu tilbød refleksvester.

Foto: Privat

– Folk kan ikke trafikkreglene og mange har tatt lappen uten særlig opplæring. I tillegg har vi tusenvis av motorsykkeldrosjer, såkalte boda-boda. De er opptatt av å kjøre fortest mulig, de kjører sikk-sakk og tenker mest på seg selv, sier Andersen Kaddu.

Hun er misjonær i Ugandas hovedstad Kampala. Selv om hovedmisjonen er å forkynne evangeliet, har hun også funnet plass til sin egen refleksaksjon.

– Det er store behov i samfunnet, etter både mat og jobb, men det trengs også hjelp med trafikksikkerheten. Jeg kom her for å fortelle folk om Jesus og formidle evangeliet, men med de behovene som er i samfunnet er det nødvendig å hjelpe til i praksis også, sier Andersen Kaddu.

Hun fikk donert reflekser fra Norge, hovedsaklig vester. Disse gir hun nå videre til barn og voksne i Kampala.

– Her kan vi bidra og gjøre noe positivt i samfunnet rundt oss, sier misjonæren.

Oppmerksomhet i media

Media interessert i refleksaksjon

Den lokale TV-stasjonen viser interesse for refleksaksjonen.

Foto: Privat

Mange har fått øynene opp for refleksaksjonen, blant annet den lokale TV-stasjonen. Men hovedsaklig er det med hjelp fra trafikkpolitiet at de når ut med budskapet sitt om å ta hensyn i trafikken.

– Vi har samlet boda-boda-sjåførene, som driver drosjevirksomhet, og hatt trafikkopplæring sammen med politiet. Vi har blant annet fokusert på hvordan reflekser virker, forteller hun.

I tillegg har Andersen Kaddu besøket barneskoler for å dele ut reflekser og snakke om trafikkopplæring.

– Det er noe vi kan tenke oss å gjøre mer av i framtiden, sier misjonæren.

Refleksaksjon i Uganda

Andersen Kadu ønsker å besøke flere skoler for å drive trafikkopplæring.

Foto: Privat

Mange trafikkskadde

Misjonæren forteller at det er mange som blir skadet i trafikken i Uganda.

– Det skjer hele veien. På sykehusene her i byen er det fullt av pasienter som har brukket en arm eller en fot. Og i tillegg er det mange som får hodeskader etter ulykker i trafikken, for hjelm er det ikke mange som bruker her, sier hun.

Misjonæren forteller at fotgengerne er ekstra utsatt, for det er ikke skikkelige fortau.

Trenger flere reflekser

– I en by med tre millioner innbyggere, og et land med 30 millioner, tror jeg aldri vi kommer til å ha nok reflekser. Akkurat nå har vi delt ut det vi har av refleksvester, forteller Andersen Kaddu.

Hun har spart noen refleksbrikker som skal deles ut til elever, som snart skal tilbake til skolebenken etter ferie. Derfor er det snart skolebesøk på timeplanen for misjonæren.

– Vi kan ikke sitte å holde på reflekser. De må ut så fort som mulig, sier hun.

Refleksaksjon i Uganda

På grunn av et begrenset antall vester fikk en av de lokale skolene overrakt vester som lånes ut til elever som går hjem etter mørkets frembrudd.

Foto: Privat

Dersom hun får tilsendt reflekser fra Norge, har hun ingen problemer med å få delt dem ut. Nå jobber hun også med å følge opp de som allerede har fått reflekser.

– Hvis vi får delt ut enda mer systematisk, vil det være bedre muligheter for å følge opp sjåførene for å sikre oss at de bruker refleksene, sier hun.