– Jeg svettet og skalv, og måtte bare snu

Mannen og barna til Ingunn Molde (63) har alltid måttet dra på familieferier alene. Hun var så redd for å fly at hun ble kvalm av å kjøre forbi flyplassen, men i sommer tok hun sin første flytur på 34 år.

Ingunn Molde (63) har vært livredd for å fly helt til i sommer. Etter samtaler med Randi Time turde hun å fly helt til England.

VIDEO: Ingunn Molde (63) var livredd for å fly helt til i sommer. Etter samtaler med Randi Time turde hun å fly helt til Skottland.

– Jeg har sånn klaustrofobi og må ha fluktmuligheter. På et fly har jo absolutt ingen. Det er absolutt det verste jeg kan tenke meg, sier Ingunn Molde.

Hele livet har 63-åringen fra Stavanger vært så hardt rammet av flyskrekk at hun ble fysisk uvel bare av å kjøre forbi flyplassen på Sola.

– Det er ikke lett. Jeg var livredd bare jeg tenkte tanken på å fly. Dattera mi hadde besøk av venninnen sin, og skulle følge henne på flyet. Jeg ble med inn på flyplassen, men da svettet og skalv jeg så fælt at jeg bare måtte gå ut igjen, sier hun.

Ble hjemme da familien reiste

Flyskrekken var så ille at hun ble dårlig av å kjøre forbi flyplassen på Sola. Hver gang hun og mannen ble invitert i selskapeligheter lenger unna enn et par timer med bil, ble hun hjemme.

– Det er ikke kjekt. Senest i sommer skulle vi i bryllup ni Trøndelag. Familien min reiste og jeg satt alene hjemme. De er så vant med det at de ikke tenkte noe mer over det, sier hun.

Hennes forrige flyopplevelse, for 34 år siden, var nettopp etter en tur til Trøndelag.

– Jeg ble syk og fikk gallestein, og måtte ta flyet hjem for å dra på sykehuset. Da tenkte jeg at flyet bare kunne dette ned, for da var jeg så syk, sier hun.

Da tenkte hun; Aldri igjen!

– Det lyser redsel av dem

Men for et halvt år siden ble hun invitert med på en tur til Skottland av noen venner.

– Jeg sa med en gang at de skulle skrive meg opp, men det var bare på tull. Etter hvert begynte jeg å tenke; Søren og!, og fikk mer og mer lyst til å overkomme frykten, sier hun.

Da søkte dattera hennes på nettet og fant Randi Time, som har holdt flyskrekkurs for andre i samme situasjon. Time jobber i Norwegian og har vært flyvertinne i åtte år. Hun er også sykepleier og har lang erfaring fra psykiatrien.

– Enten så ser du det på øynene eller ansiktet deres med en gang. Du ser at det lyser redsel av dem. Noen prøver også å unngå øyekontakt, og noen kommer med en venn som de holder i hånden. De er rett og slett livredde, sier Time.

Stavanger lufthavn Sola

I sommer så Ingunn Molde rullebanen på Stavanger lufthavn Sola fra luften for første gang på 34 år.

Foto: Avinor

– De føler et utrolig ubehag

Det er mange nordmenn som er i Ingunns situasjon. Noen oppsøker hjelp, andre flyr aldri og noen lider i stillhet.

– Det er mange som sitter og er redde uten å si noe, men hvis det blir litt turbulens ser vi det på dem. De føler et utrolig ubehag. Turbulens er jo ikke farlig i det hele tatt, men for dem er det grusomt, sier Time.

– Jeg bare prøver å formidle trygghet. Det er jo ingen ting som er så trygt som å fly. Alt er dobbel- og trippelsjekket og er hundre prosent, så det er ikke noe å være redd for, legger hun til.

Møttes på flyplassen

Etter å først ha snakket med dattera til Ingunn Molde og senere mer Ingunn selv møttes de to kvinnen for å prøve å bli kvitt flyskrekken som hadde preget Ingunn Molde gjennom hele livet.

– Vi satt på flyplassen og drakk kaffe og så på flyene tok landet og tok av. Hun sa at hun ikke hadde trodd hun kom til å klare det. Vi snakket sammen på telefon flere ganger og møttes i hangaren en kveld flyet sto på bakken. Hun gikk rundt og så på flyet, sier Randi Time.

– Dørene på hangaren var stengt så jeg tenkte at det ikke kunne ta av, men da jeg kom inn synes jeg flyet var veldig lite. Det var visst det største de hadde, sier Ingunn Molde.

– Gikk overraskende fint

Hun bestilte billett til Skottland og etter hvert som dagen nærmet seg snakket hun oftere med Randi Time.

– Hun var så beroligede og forklarende at jeg tenkte at jeg skulle klare det, sier Molde.

– Jeg fikk melding av Randi på morgenen før, men akkurat den dagen var jeg faktisk ganske rolig. Det gikk over all forventning, legger hun til.

Dermed fløy hun for første gang på 34 år.

– Da dagen kom gikk det faktisk veldig fint, sier Time.

Ingunn Molde har ikke flydd siden turen til Skottland, men håper nå det ikke blir for lenge til neste gang.

– Jeg må jo holde det ved like, så jeg satser på å ta en tur til Oslo for å besøke venner. Det skal i hvert fall ikke bli 34 år til neste gang, sier hun.

Flere nyheter fra Rogaland