NRK Meny
Normal

– En forferdelig avslutning

Filmteamet i «Skumringslandet» har vært nærmest som en familie, forteller skuespiller Espen Hana.

Espen Hana + leteaksjon

Espen Hana har en rolle som vertshuseier i filmen «Skumringslandet».

Foto: NRK

Søndag kveld ble det klart at de to mennene som ble skylt på havet ved Stapnes ved Egersund var med i filmcrewet tilknyttet filmen «Skumringslandet».

Det ble senere klart at det er Daniel Henriksbø (27) fra Kvinesdal, og Mats Bjarg (25) fra Oslo som ble tatt av bølgen i det de filmet klippebilder til filmen.

– Det er et forferdelig sjokk. Det er jo ikke lenge siden jeg var sammen med dem. Det virker helt meningsløst, sier Espen Hana.

– Mister munn og mæle

Hana spiller selv en vertshuseier i filmen, og har arbeidet tett med de to savnede mennene.

– De skulle bare filme været rett og slett, og så ble de tatt av en bølge. De skulle filme noen klippebilder av naturen. Det er folk som har gitt hele livet sitt til denne filmen, og brent i begge ender for å få det til. Det er så trist, sier han.

Hana fikk selv høre om det som hadde skjedd ved en tilfeldighet, av en bekjent som hadde lest det i en nettavis.

– Jeg ringte til noen av dem som er med, og snakket med dem i går. Folk er sjokkerte. Nå er det jo et kriseteam på plass. Man mister munn og mæle i en slik situasjon, sier han.

Har premiere om et år

Skumringslandet er en fantasyfilm som utspiller seg i en landsby i 1349.

– Det kommer til å bli en fantastisk film. Stemningen rundt det hele har vært helt utrolig, med en fin blanding av profesjonelle og amatører. Det har vært en utrolig flott opplevelse, så det er forferdelig at det får en slik avslutning, sier Hana.

Han tror likevel ikke at tragedien vil gå ut over filmen.

– Filmen har ikke premiere før om et år, men det er en forferdelig belastning for alle involverte. Du blir jo som en familie der nede. Flere av dem har jo bodd sammen på Doktorgården i et halvt år, sier han.

Lite lokalsamfunn

Han skildrer forholdet mellom samfunnet i Sokndal, og filmen og filmteamet som svært nært. Flere av innbyggerne i bygda er også med som statister.

– Hele samfunnet der en involverte og alle kjenner alle. Det er veldig tragisk, sier Hana.

Sokndals ordfører Trond Arne Pedersen sier kommunen vil gjøre det den kan for å hjelpe de pårørende og filmcrewet.

– Jeg vil være i kontakt med kriseteamet god være tilgjengelig for alle. Dette berører alle, og skumringslandet var veldig viktig for hele kommunen, sier Pedersen.

Leteaksjon Egersund

Flere frivillige leter nå etter de to savnede mennene.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK