Hopp til innhold

60 arbeidsledige ingeniører kan få studieplass

Universitetet i Stavanger får 60 nye studieplasser på PPU-studiet, og senker opptakskrava. Det kan gi arbeidsledige ingeniører jobb i skolen.

Studenter ved UiS

Universitetet i Stavanger får nå 60 studieplasser som kan omgjøre ingeniører til lærere. Bildet er tatt under semesterstart i høst.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Universitetet i Stavanger (UiS) har dette året hatt stor pågang fra ingeniører som søkte seg inn på praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) – ei videreutdanning som gir muligheter for å jobbe i skolen. Flere av dem var imidlertid ikke kvalifiserte, men nå kan de likevel få studieplass.

– Dette er ettertrakta arbeidskraft både i videregående skole og i ungdomsskolen. Det må være verdifullt for skoleverket å få denne gruppa inn, sier instituttleder ved Institutt for kultur- og språkvitenskap ved UiS, Odd Magne Bakke.

Flere søkere med ingeniørfaglig bakgrunn

De 60 nye plassene er ifølge UiS et tiltak departementet og regjeringa setter i verk for å komme arbeidsledige ingeniører, og andre med teknisk utdannelse, i møte.

UiS har ikke nøyaktige tall på hvor mange ingeniører som søkte PPU tidligere i år, men veit at antallet gikk opp.

– Vi hadde 450 søkere som søkte PPU på fulltid, og 279 som søkte på deltidsstudiet. De som jobber med dette, har fortalt om en markant økning blant søkerne med ingeniørfaglig bakgrunn, sier Bakke.

Må søke før 1. desember

Studiestart for første pulje studenter er allerede i januar. 30 studenter kan starte da, og nye 30 kan begynne til høsten. Undervisninga skal foregå over tre semester.

For å få PPU-plass, kreves 180 studiepoeng (seks semester, eller tre år) og 60 studiepoeng (to semester, ett år) innen minst ett skolefag.

Dette kravet blir det ikke firt på, men studentene kan ta fordypningspoeng etter at de har kommet inn på PPU. Flere ingeniørutdanninger har nemlig fordypning i matematikk, men i et mindre omfang enn 60 studiepoeng. Søkere som har mist 30 studiepoeng i matematikk eller naturfag, kan få plass, men må forplikte seg til å ta studiepoengene de mangler underveis i PPU-studiet.

Søknadsfrist er 1. desember. Her kan du lese mer om hvordan du søker (ekstern lenke).