Hopp til innhold

Her løper festivaldeltakerne fra området

Rundt 2300 personer er evakuert fra strandfestivalen på Bore på Jæren og sommerfesten på Viste utenfor Stavanger. Årsaken er sterk vind i området. På Viste skal også personer ha blitt skada.

Rundt 2300 personer er evakuert fra strandfestivalen på Bore på Jæren og sommerfesten på Viste utenfor Stavanger. Årsaken er sterk vind i området.

SE VIDEO: Det brøt ut kaos da festivaldeltakerne på Viste måtte evakueres. Tre personer skal være skadd. Foto: Per Øystein Kvindesland/NRK

– Den kraftige vinden gjør arrangementene til en fare for festivaldeltakerne, sier operasjonsleder i Rogaland politidistrikt, Henning Andersen.

Politiet har satt opp sperringer begge steder, og jobber med å evakuere alle. På Bore var rundt 1500 festivaldeltakere samla.

– Vi har mye personell ute. Også brannvesenet og ambulanse er i beredskap. Området blir sperra av og vi prøver å få kontroll, sier Andersen.

Evakuert fra festival på Bore

Politiet bestemte seg lørdag kveld for å evakuere alle festdeltakerne på Bore.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Rundt klokka 22.30 melder politiet at alle på Viste er evakuert, og området er sperra av, fordi det er farlig å bevege seg der. På Bore fikk festivalledelsen kontroll på stedet en drøy time senere.

Flere skadd på Viste-festivalen

På festivalen på Viste begynte vinden å ta seg kraftig opp rundt klokka 20.30. Da var det Åge Aleksandersen som sto på scenen. Ifølge NRKs reporter på stedet blei konserten avbrutt etter rundt én time.

– Det skjedde veldig plutselig. Jeg så blant annet to som hadde blitt skada, sier NRK-journalist Per Øystein Kvindesland.

Disse blei tatt hånd om av helsepersonell. Ifølge Aftenbladet er tre personer sendt til sykehus med lettere skader. En kvinne skal blant annet ha fått et kjøleskap over seg.

Alle blei først evakuert til et hotell i nærheten. Videre kom busser og drosjer for å skysse folk hjem. Til sammen var rundt 800 samla på Viste.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Evakuerte fra sommerfest på Viste

Vinden tok kraftig tak på sommerfesten på Viste. Alle deltakerne blei evakuert av politiet. Åge Aleksandersen måtte også avbryte konserten etter én time.

Foto: Per Øystein Kvindesland / NRK

Åge Aleksandersen: – Aldri opplevd lignende

Åge Aleksandersen har selv aldri opplevd noe lignende, som han gjorde under konserten på Viste lørdag kveld. Under låten «Va det du Jesus» smalt det.

– Det blei helt vindstille i rundt ett minutt, før det plutselig sa pang. Da braka det løst, sier rockeren til NRK.

Scenetaket skal da ha løfta seg, og gjenstander begynte å fly i lufta. Både bandet og publikum fikk da beskjed om å evakuere umiddelbart.

– Vi rakk ikke å tenke så mye, men måtte bare storme av scenen. Jeg har aldri opplevd noe lignende. Det viktigste var likevel at publikum blei ivaretatt. Det hele blei håndtert svært profesjonelt av vaktholdet, sier Aleksandersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Åge Aleksandersen og Sambandet på sommerturne. Her i Steinkjer.

Åge Aleksandersen og Sambandet måtte forlate scenen umiddelbart da de kraftige vindkastene kom. Bildet er fra en konsert i Steinkjer.

Foto: Silje Kolaas

Restaurant-telt tatt av vinden

Selv om det har blåst godt i området hele dagen, gjorde et skifte av vindretninga at den tok seg kraftig opp.

Evakuert fra festival på Bore

Mange hadde satt opp telt og campingvogn på festivalen på Bore, men alle blei evakuert av politiet.

Foto: Magnar Larsen

– Den kom overraskende på oss, sier festivalsjef på Bore, Per Arne Flesjå Zahl.

Han sier at vinden blant annet tok teltet der restauranten hadde vært. Dette er fullstendig ødelagt. Han mener det er riktig av politiet å evakuere de rundt 1500 festivaldeltakerne. Alle de evakuerte blei frakta til Bore samfunnshus.

– Det er ikke vits å ta noen sjanser. Vi har nå bestilt busser til stedet, så alle blir frakta bort, sier festivalsjefen.

– Aldri vært borti lignende

Han sier stemninga blant deltakerne er anspent.

– Alle er frustrerte over situasjonen, men vi kan ikke gjøre noe med det. Jeg har surfa i ti år, og vet at det kan være hardt, men sånt som dette har jeg aldri vært borti, sier han.

Det var i forbindelse med dette arrangementet at to padlere slet med å komme seg inn til land på grunn av vinden. Et redningshelikopter blei sendt ut, men de klarte å ta seg til land på egen hånd.

Et redningshelikopter blei sendt ut, etter at to padlere fikk problemer på sjøen ved Bore på Jæren. Det er sterk vind i området.

SE VIDEO: Padlerne blei overraska av den sterke vinden på Borestranda tidligere lørdag. Det blei likevel langt verre utover kvelden. Foto: Kirsti Wilhelmsen/NRK