Hopp til innhold

Flere har fått trøbbel med å betale ned på lånet

Økt arbeidsledighet fører til at 20 prosent flere ba om avdragsutsettelse på boliglånet i fjor. Lav rente er en «livbøye» for mange som sliter med økonomien, mener banken.

SR-Bank

Sparebank 1 SR-Bank har registrert en økning i tallet på kunder som ber om avdragsutsettelse på tjue prosent.

Foto: NRK

– Det vi registrerer er at det er en økning i antall rogalendinger som kommer til banken for å få overgangshjelp, sier kommunikasjonsdirektør i Sparebank1 SR-Bank, Thor Christian Haugland

Det siste året har antallet lånekunder som har bedt om avdragsutsettelse økt med 20 prosent i Sparebank 1 SR-Bank, ifølge kommunikasjonsdirektør Thor Christian Haugland. Han ser dette i sammenheng med at arbeidsledigheten i den samme perioden har økt med over 80 prosent i fylket.

Thor-Christian Haugland

Det siste året har antallet lånekunder som har bedt om avdragsutsettelse økt med 20 prosent i Sparebank 1 SR-Bank, forteller kommunikasjonsdirektør Thor Christian Haugland

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– De er kanskje mellom to jobber, eller de er i en permitteringssituasjon, eller de har mistet jobben, sier Haugland.

Lav rente er «livbøye»

Rogaland har nå den høyeste arbeidsledigheten i landet med 4,3 prosent, og det fører til økt pågang av bankkunder som sliter med å betale ned på lånene sine. Haugland mener det er viktig å se på mønsteret bak disse tallene.

– Hvis vi ser på disse i overkant av 6000 kundene, så er det bare et par hundre av dem som i løpet av 12 måneder ikke har betalt ned på lånet sitt overhodet. De fleste kommer i en situasjon igjen, ganske raskt, der de igjen betaler ned på lånet, sier Haugland.

Kommunikasjonsdirektøren mener det fungerer som en «livbøye» for mange at rentenivået nå er historisk lavt.

illustrasjon

SR-Bank mener økningen i antallet kunder som ber om betalingsutsettelse har sammenheng med den økende arbeidsledigheten i Rogaland.

Foto: NTB Tema

– Med en boliglånsrente på det dobbelte, som ikke er unormalt, så ville situasjonen vært mye, mye vanskeligere for betraktelig flere rogalendinger, sier Haugland.

Pessimisme

Selv om langt flere nå ber om avdragsutsettelse, tyder de siste tallene på at rogalendingene har kontroll på egen økonomi, selv om det er dårlige tider for mange. Det er ingen økning i tallet på mislighold av lån den siste tiden.

– Folk i Rogaland har klart å skru til sånn som de føler at de må gjøre, og sånn at de blir robuste, sier Haugland.

Rogalendinger er mest pessimistiske i landet med tanke på egen økonomi i 2016. Det er ikke så rart med tanke på det som preger nyhetsbildet, mener Haugland.

– Det er ikke så vanskelig å se for seg hvordan vi tenker når vi bli bombardert med dårlige nyheter. Det går inn hos folk flest, og det betyr at vi får en større pessimisme. Det positive med pessimisme er jo kanskje at en strammer til og gjør nødvendige grep for å komme gjennom et krevende år, mener Haugland.