Hopp til innhold

– Jeg skal behandle den som en kvinne

Naturfagtimen fikk et overraskende avbrekk på Vågen videregående skole da Skambankt troppet opp tirsdag.

Anders Gjerde Skjæveland

Anders Gjerde Skjæveland og hans splitter nye Les Paul Gibson el-gitar står omkranset av Tollak Kalvatn Friestad og Terje Winterstø Røthing. - Jeg skal behandle den som en kvinne, kan Gjerde Skjæveland fortelle.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Ja, her er de nye vikarene, sier Terje Winterstø Røthing.

Det går et gisp gjennom rommet når frontfiguren i hardrockbandet Skambankt tropper opp på i klasserommet på Vågen videregående skole i Sandnes. Sammen med bassist Tollak Kalvatn Friestad har han dyrebar last med seg.

– Vi har jo oppfordret gitarister til å sende inn bidrag, og har fått inn over tredve, kan Winterstø Røthing fortelle.

Får spille med Skambankt

På Facebook har bandet oppfordret lovende gitarister i Rogaland til å sende inn videoer der de spiller Skambankts låter. Premien er å få stå på scenen med Skambankt på Folken 17. og 18. oktober - og en splitter ny Les Paul Gibson el-gitar til en verdi av 15.000 kroner.

I klasserommet på Vågen videregående skole sitter en av de tredve bidragsyterne, og vinneren av konkurransen, nemlig 16 år gamle Anders Gjerde Skjæveland fra Sandnes. Til stor applaus mottar han sin nye gitar fra heltene i Skambankt.

– Dette er helt fantastisk, jeg hadde ikke trodd at jeg skulle vinne. Jeg følte at jeg bommet så på soloen, sier en overrasket Gjerde Skjæveland.

– Bruker alle triksene

Det synes derimot ikke Skambankt, som er riktig imponerte over 16-åringens gitarferdigheter i hans coverversjon av Skambankts «Me sa nei».

Med Terje «Ted Winters» Winterstø Røthing i spissen er Skambankt tilbake

Skambankt har tidligere varmet opp for AC/DC. Nå skal 16 år gamle Anders Gjerde Skjæveland få spille med bandet.

Foto: K&U / K&U

– Han er en lovende gitarist. På videoen bruker han alle de sleipe triksene i boka, noe som er viktig i showbiz. Han har stilt opp alle Skambankt-platene i bakgrunnen, har på seg Dead Kennedy's t-skjorte, har en god attack og planker gitarsoloen, skryter Winterstø Røthing.

Bandet ønsker å slå et slag for gitarister i fylket, og synes det er ekstra stas å få glede ungdommen.

– Vi ville jo plukke opp en ung og lovende fyr som vi kan gi et ekstra spark i rompa. Det er sikkert gøyere for en 16-åring å vinne en gitar, enn for en som har passert 30 og kan kjøpe den selv, sier Kalvatn Friestad.

– Vakker gitar

Den ferske vinneren forteller at han spiller gitar hver dag.

– Det er terapi å spille. Etter lange dager på skolen er det godt å sette seg ned med gitaren for å koble litt ut, sier Gjerde Skjæveland.

Han spiller enn så lenge ikke i band, men har prosjekter på gang der den nye gitaren nok kommer til nytte.

– Gitaren er vakker. Jeg skal behandle den som en kvinne, sier Gjerde Skjæveland.