Hopp til innhold
Info fra NRK

Skal lære hele Norge å svømme

Norske svømmeferdigheter er på sisteplass i Norden. Det har Norges Svømmeforbund, Redningsselskapet og NRK tenkt å gjøre noe med gjennom prosjektet «Hele Norge svømmer».

Hele Norge svømmer, programledere

Ida Nysæter Rasch, Christopher Robin Omdahl og Salamatu Kamara skal lede direktesendingen fra Frognerbadet i Oslo lørdag 5. juni.

Foto: Julia Marie Naglestad, NRK

Undersøkelser fra Norges Svømmeforbund viser at kun halvparten av landets 10-åringer kan svømme. Sammenlignet med andre land i Norden er Norge desidert dårligst.

Rundt 100 mister livet hvert år i Norge på grunn av drukning. Trolig kunne mange av dem vært reddet med bedre svømme- og livredningskunnskaper.

Sammen med Norges Svømmeforbund og Redningsselskapet har NRK satt i gang prosjektet «Hele Norge svømmer» med mål om at hele landet skal bli trygge i vannet og lære seg å flyte før sommerferien.

Prosjektet består av både underholdningsprogrammer og nyhetsjournalistikk for barn og voksne. Selve høydepunktet skjer lørdag 5. juni.

Direktesendt flytefest

Lørdag 5. juni blir det fokus på vannglede og flyting når Christopher Robin «Chris» Omdahl fra FlippKlipp, Salamatu «Sally» Kamara fra Supernytt og Ida Nysæter Rasch fra Sporten inviterer til to direktesendinger fra Frognerbadet i Oslo.

  • Hvorfor flyting? Jo, fordi det å flyte er det første steget mot å lære seg å svømme. Det handler også om å kunne redde eget og andres liv.

I første sending fra kl. 13–14 blir det offisielle og uoffisielle verdensrekordforsøk, blant annet i samtidig flyting i tre minutter fra kl. 13:37. NRK skal være direkte inne fra flere steder i landet hvor det arrangeres lokale flyterigger – alt fra flytende palme i sør til verdens lengste flytelenke i nord.

På kvelden blir det stor flytefest med gjester og musikk. Vi får også vite om det ble verdensrekorder. Sendingen starter kl. 19:50.

Hele Norge svømmer, portretter

Sally, Chris og Ida gleder seg til å arrangere flytefest direkte på NRK1.

Foto: Julia Marie Naglestad, NRK

– Jeg har aldri gjort en livesending før, så dette blir en veldig morsom opplevelse. Chris og jeg har veldig lik energi og humor, noe som er veldig godt da vi skal jobbe tett sammen. Ida har vært i gamet lenge og er en dyktig kvinne som jeg gleder meg til å lære masse av! Jeg får det beste av to verdener av å jobbe med disse, og det gleder jeg meg til, sier Sally.

– Å starte sommeren sammen med Ida og Sally på denne folkefesten kommer ikke til å bli noe annet enn fantastisk! Jeg gleder meg masse, og det er et utrolig viktig problem vi prøver å belyse. Selv synes jeg det var vanskelig å lære gode svømmeteknikker, og beintakene mine er fremdeles ganske hundeaktige, men jeg håper at vi kan vise at man kan finne trygghet og glede i vannet uansett hvilket teknisk ferdighetsnivå man ligger på, sier Chris.

Ifølge programlederne kan seerne forvente seg godt humør, masse energi og sprell, interessante gjester og en god dose alvor.

– Det er hjerteskjærende med alle sakene som handler om noen som har drukna. Det er så mange liv som aldri blir det samme igjen, og så mye tristhet knytta til dette, at det er vanskelig å ta innover seg. Det føles så viktig og riktig å få lov til å sette fokus på noe så livsviktig som det å få deg og meg og alle rundt oss, tryggere i vann! sier Ida.

Dette skjer også:

Hele Norge svømmer: Det blir krevende når Dennis Siva Lie skal ta svømmetest for 10-åringer. Klarer han å bestå?

Det blir krevende når Dennis Siva Lie skal ta svømmetest for 10-åringer. Klarer han å bestå?

Programleder Dennis Siva Lie har aldri lært seg å svømme ordentlig. Likevel setter han seg mål om å svømme fra Piren i Trondheim og 1,3 kilometer ut i Trondheimsfjorden til Munkholmen.

I en ny miniserie fra «Newton» må han lære seg svømmeteknikker, selvberging i kaldt vann, stressmestring og så videre. Men er det nok til å nå det store målet?

Svømmevenn, Lars Berrum og Else Kåss Furuseth

Sammen med Lars Berrum skal Else Kåss Furuseth lære seg livredning.

Foto: Karin Beate Nøsterud, NRK
Svømmevenn, Abubakar Hussain og Mayoo Indiran

Kompisene Abubakar Hussain og Mayoo Indiran skal lære seg å flyte.

Foto: Hallgeir Braastad, NRK
Svømmevenn, Tete Lidbom og Grunde Myhrer

Tete Lidbom skal overvinne vannskrekken med hjelp fra tidligere svømmer Grunde Myhrer.

Foto: Hallgeir Braastad, NRK

I serien «Svømmevenn» vil kjente vennepar hjelpe hverandre med mestring i vann. En av dem kan ikke flyte, en annen har vannskrekk og noen vil redde seg livredning. Premiere 29. mai.

Hele slekta svømmer

Familien Anjum/Ahmad med 10 år gamle Alayah i spissen skal lære seg å svømme.

Foto: Hallgeir Braastad, NRK

Hva skjer når tre generasjoner møtes i bassenget for å lære seg å svømme? Det får vi se i «Hele slekta svømmer».

Gjennom en intens uke lærer familien Anjum/Ahmad seg å bli trygge i vann. Hvor langt kommer de? Premiere 5. juni.

Bamselegen

Bamselegen og Gilbert skal lære de minste barna å bli trygge i vannet.

Foto: Klipp og Lim/NRK

NRK Supers populære læringsprogram «Bamselegen» har laget en spesialepisode om vannskrekk. Sammen med kosebamser, barn og Gilbert har de laget sangen «Sjøstjerna» som skal hjelpe ungene med å bli trygge i vannet. Premiere 28. mai.

Chris fra FlippKlipp har allerede lansert låta «Hodet over vannet», som det også vil komme musikkvideo og dans til.