Hopp til innhold

Reinflyttinga er i gang

Se Finnmarksvidda gjennom reinens øyne! Over 1000 reinsdyr flyttes fra vinter- til sommerbeitet, og ett av dem har kamera på hodet. NRK fortsetter suksessen med sakte-TV og følger flokken over vidda og ut til kysten.

Reinflytting minutt for minutt

NRK følger Sara-familiens reinflokk fra vinterbeitene på Finnmarksvidda til sommerbeitene på Kvaløya i Finnmark.

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Oppdatering: NRKs sending om reinflytting er i gang.

Les mer her.

Vandringen mot sommerbeite starter alltid når reinflokkens matriark er klar: Drektige reinsdyr tar ikke hensyn til NRKs sendeskjema, som ble noe forsinket. Sendingene var ment å starte den 21. april, men ble utsatt fordi reinflokken ikke var klar.

Glad for å være i gang

Det er ennå kaldt på vidda - det var nede i minus 18 i natt, men reinflokken er nå i bevegelse.

Vi er veldig glad for å være i gang med sendingen. Vi måtte endre på startstedet på grunn av at reinen ikke var i gang den 21. som vi hadde håpet på. Vi hadde tenkt å starte sendingen ved Iešjávri, men måtte endre dette til Souššjávri hvor vi er nå, sier prosjektleder, Per Inge Anti Åsen.

Dagene NRKs team ventet på flokken ble brukt til å få i gang signalgangen, siden startstedet måtte endres.

NRK2 startet sendingene mandag 24. april klokken 19.45. Hele vandringen kan følges døgnet rundt på NRKs nett-TV.

Mann holder tak i reinsdyr

Josef Mikkel Sara fra fjorårets reinflytting.

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Det er Sara-familiens reinflokk vi følger. Programledere er Ronald Pulk, som selv er samisk, og Rebecca Strand. I likhet med andre sakte-TV-programmer vil «Reinflytting minutt for minutt» inneholde reportasjer og oppdateringer.

Krevende opptak utenfor allfarvei

– Vi vil gi publikum innblikk i noe som de fleste ikke får oppleve, nemlig å være med på reinsdyrenes vårflytting, sier prosjektleder Per Inge Åsen i NRK Sápmi.

– Drømmen er å avslutte sendingen med en kalvefødsel etter at reinsdyrene har svømt over til Kvaløya, men uansett vil bildene fra svømmingen fra fastlandet til Kvaløya være spektakulære. Bare det gjør det verdt å sitte og se på hele sendingen, sier Åsen.

Reinflokk svømmer over til sommerboplass

Reinen svømmer over Kvaløysundet. Den siste etappen av reiflyttinga.

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Det er fremdeles vinter på vidda, og TV-teamet er avhengig av oppholdsvær. I tillegg vandrer reinsdyr og TV-team over store områder uten mobildekning.

Satellittutstyr veier for mye, så NRK Sápmi og NRK Finnmark har måttet komme opp med mange nye løsninger for å få sendt trådløse signaler. Tre team veksler mellom å kjøre fra fjelltopp til fjelltopp i forkant av reinflokken. De rigger opp egne stasjoner for å få trådløse signaler til resten av Norge – og verden.

Rein med kamera på hodet

NRK bruker droner for å få best mulige oversiktsbilder. Teamet bruker skutere for å ta seg frem og har også utstyrt en rein med et lite kamera slik at publikum får se vandringen «med reinens øyne».

Nordlys over Finnmarksvidda

Ikke uvanlig å se nordlyset danse over vidda under reinflyttinga.

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Sending i én uke

Det blir en spennende finale når reinflokken mot slutten av ferden skal svømme over Kvaløysundet. Her må man holde pusten når Sara-familien bremser flokken til det er rette forhold mellom flo og fjære på grunn av den sterke strømmen.

Sendingene avsluttes på ettermiddagen torsdag 27. april.

Mann ved slede i blåst

Finnmarksvidda er flott, men været kan være hardt. NRK håper på opphold for det meste av tiden.

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

NRK har tidligere hatt stor suksess med sakte-TV, ordet «sakte-TV» ble forøvrig kåret til årets nyord av Språkrådet i 2013.

Les mer om sakte-TV på NRK her.

Praktisk informasjon:

NRK følger reinflokken fra innsjøen Iešjávri som ligger i kommunene Alta, Karasjok og Kautokeino, til den svømmer over Kvalsundet, rundt 10 mil nord fra startstreken, fem til syv dager etter.

Pressen kan følge innspillingen på nært hold på to punkter i reinflyttingen:

  • Fra Sennalandet kapell, der reinflokken er forventet å passere mandag eller tirsdag. Her vil det bli satt opp et arbeidsrom for journalister. Kapellet ligger omtrent en times kjøring fra Alta.
  • Når dyrene skal svømme over Kvalsundet vil det være mulig å observere flokken fra et avgrenset område, som ikke er til sjenanse for dyrene.
  • Dersom journalister er interesserte, kan vi tilby transport opp til startpunktet enten torsdag 20. eller fredag 21. april.

NRK vil sende mer informasjon til de journalistene som melder sin interesse.

Ingen journalister må bevege seg i området uten å melde fra til pressekontaktene. Dette er av hensyn til dyrene og til innspillingen.

Ferske videosnutter og stillbilder blir gjort tilgjengelig hver dag så lenge sendingen varer.