Hopp til innhold

Viten og vilje: Født uten forsvar, sesong 2 (5:5)

Uke 19 NRK1 torsdag 10. mai kl 19.30

Rayaan ble født nesten uten immunforsvar, og en helt vanlig forkjølelse kunne vært dødelig for henne. Da hun var ett år reparerte legene genene hennes slik at kroppen ble i stand til å lage seg et forsvarsverk. Håpet er at genterapi skal kurere stadig flere sykdommer som i dag er uhelbredelige.

Viten og vilje: Rayaan

Selv om Rayaan ikke lenger er i livsfare når hun omgås andre mennesker, er det fortsatt store, daglige utfordringer for familien.

Like etter at Rayaan (3) ble født, ble hun alvorlig syk fordi kroppen hennes manglet immunforsvar. Hun kunne dermed dø av en helt vanlig infeksjon. Men en ny medisinsk metode ble redningen for den forsvarsløse jenta. På et sykehus i London reparerte legene genene i stamcellene hennes, slik at kroppen kunne bygge opp et normalt forsvarsverk med hvite blodceller.

Genterapi er et av de viktigste gjennombruddene innen medisinsk forskning i dette århundret, og én enkelt behandling kan kurere sykdommer som før var uhelbredelige. Men selv om Rayaan ikke lenger er i livsfare når hun omgås andre mennesker, er det fortsatt store, daglige utfordringer for familien. Rayaan har for eksempel ikke lært å spise som normalt, ettersom hun fikk næring intravenøst i starten av livet. Familien må derfor holde nøye regnskap med hva hun får i seg av mat. Immunsvikten har også gitt henne utfordringer med balanse og koordinasjon, og hun må gå i ukentlig muskelterapi.

Ennå har ingen mennesker levd et helt liv etter å ha fått reparert genene sine, men håpet er at genterapi skal kurere stadig flere sykdommer i fremtiden.

Om «Viten og vilje»

Per Olav Alvestad er programleder for denne serien, hvor håpet er i fokus. Hva kan vitenskapen hjelpe oss med for å løse de problemene som virker håpløse i dag?

Han gjør overraskende oppdagelser og finner mulige veier ut av uføret.

I sesong 2 er fedmekirurgi, varsling av snøskred, deling av nakenbilder på nett, synkende sædkvalitet og genterapi mot livstruende sykdommer tema.