Hopp til innhold
Info fra NRK

Skal lede årets «Festen etter fasten»

Det blir storstilt feiring av muslimenes viktigste høytid når Rima Iraki også i år inviterer til festsending ved enden av fastemåneden ramadan. Denne gangen får hun med seg Yousef Hadaoui som vertskap under årets store id-fest.

Festen etter fasten 2021. Programledere Rima Iraki og Yousef Hadaoui.

For andre år på rad blir det festsending på NRK når muslimenes høytid id al-fitr skal feires. Rima Iraki og Yousef Hadaoui er årets programledere.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Fredag 14. mai inviterer Rima Iraki og Yousef Hadaoui til direktesendt fest for å feire at fastemåneden ramadan er over.

Årets utgave av «Festen etter fasten» byr på spennende gjester, god musikk, humorinnslag og masse deilig mat som hører id al-fitr til.

Velkommen til fest!

Iraki håper å gjenta suksessen fra i fjor, da «Festen etter fasten» skapte et overveldende engasjement blant seerne, både fra muslimer som pleier å feire id al-fitr og fra dem som ikke har et forhold til høytiden.

– Jeg føler meg heldig som får være med på å lage årets fineste fest også i år. Etter en lang og tung vinter er det mange av som er sultne på fest og moro. Det skal vi gi folket. Også ser jeg veldig frem til å invitere til feiring sammen med Yousef Hadaoui. Han kommer garantert til å bidra til god stemming rundt id-bordet, sier hun.

Mange kjenner Hadaoui som programleder for satireprogrammet «Svart humor». I fjor deltok han som utegående reporter på festdagen. Nå er han ydmyk foran utfordringen som ligger i å ta rollen som programleder for den viktigste høytiden for muslimer i Norge.

– Det er veldig stort for meg at NRK tar muslimer på alvor og feirer høytiden vår. Jeg føler meg anerkjent og inkludert og det tror jeg gjelder de fleste muslimer i Norge. Er også litt spent på å være med på å lede hele sendinga, jeg vet det er mange som ser på, og som stoler på at jeg skal representere på en god måte. Heldigvis skal jeg gjøre det sammen med Rima, som gjorde en fantastisk jobb i fjor, sier årets nye programleder.

Festen etter fasten fra Balkongen 2020. Rima Iraki og Jamilla El Haddaoui.

Fjorårets id-feiring fant sted på taket til Marienlyst-bygget i Oslo, der gjestekokken Jamilla El Haddaoui tilberedte noen av id-høytidens deiligste festretter.

Foto: NRK

Historisk id-sending

I 2020 ble NRK den første vestlige allmennkringkasteren som skulle markere den muslimske høytiden id al-fitr gjennom et underholdningsprogram.

Responsen etter fjorårets sending var enorm og aviser skrev på lederplass at dette var «NRK på sitt viktigste». Mange av tilbakemeldingene fra seerne handlet om at sendingen var inkluderende og samlende, og også mange ikke-muslimer satte pris på å få muligheten til å bli med på festen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er stolt over å kunne markere høytiden også i år.

– Vår fremste ambisjon er å være en fellesarena som gjenspeiler og bidrar til økt forståelse for mangfoldet i det norske samfunnet. For mange nordmenn er id al-fitr årets viktigste høytid. Jeg er nesten litt forundret over at NRK i 2020 faktisk var den første vestlige allmennkringkasteren som markerte denne høytiden med en egen festsending. Nå gleder jeg meg stort til festen som jeg og alle andre i Norge er invitert til, selv om jeg ikke skal faste, sier Eriksen.

Festmat fra hele verden

Noe av det seerne kan glede seg mest til på festen er et lekkert matgilde og et dypdykk i mattradisjonene rundt id al-fitr. I år byr festen på hele seks kokkekonstellasjoner som skal lage mat fra Pakistan, Somalia, Bosnia, Nord-Afrika og Tyrkia.

Begge programlederne er enige om at maten er noe av det viktigste med hele høytiden.

– For meg betyr id familietid og god mat. Det blir omtrent som julefeiringen, minus juletreet. Familien samles, gaver deles ut, og man har det hyggelig sammen rundt et måltid, sier Iraki.

Også i familien Hadaoui er det festmaten som gjelder når ramadan er over.

– Familien samles og så spiser vi til vi sprekker. Vi har jo fasta i en måned så vi har mye å ta igjen, erklærer Hadaoui.

Og siden høytiden i år faller bare noen dager før 17. mai, lover vertskapet også å by på deilige is-oppskrifter.

Bli med på «Festen etter fasten» på NRK1 og i NRK TV, fredag 14. mai kl. 20.05.

Jamillas samosa

I fjor sto blant annet samosa på festmenyen. I år skal id-bordet bugne av enda flere festretter, lover programlederne.

Foto: Jamilla El Haddaoui