Hopp til innhold
Info fra NRK

Høydepunkter på NRK i fastemåneden

Det blir mange lyspunkter for hele familien når NRK lader opp til den store id-festen som markerer at muslimenes fastemåned ramadan er over.

Høydepunkt på NRK i fastemåneden 2021

Temadager i Supernytt, podkast med unge muslimer, ramadan-middag og storslått id-feiring står på programmet når NRK markerer årets ramadan og id.

Foto: NRK

Her i Norge starter muslimenes fastemåned ramadan 13. april, og avsluttes med id al-fitr fire uker senere.

Gjennom hele fastemåneden kan publikum glede seg over å bli bedre kjent med de ulike tradisjonene rundt ramadan og id.

Underholdningsredaktør i NRK, Charlo Halvorsen, tror NRKs rolle i viktige høytider betyr enda mer enn normalt nå når koronasituasjonen igjen legger begrensninger på hvordan folk kan feire id og andre merkedager.

– For andre år på rad har vi en maimåned som kommer til å bli preget av pandemien og høytider kan ikke feires på samme måte som vi pleier. Derfor er vi glade for at NRK også i år kan samle muslimer i Norge til en felles markering av ramadan.

I fjor var «Festen etter fasten» et av våre mest omtalte eventer – og en flott feiring av slutten på ramadan for mange i Norge.

Dette året utvider vi programtilbudet gjennom hele fastemåneden på alle plattformer, og vi gleder oss spesielt til å gjøre feiringen av id enda større for barn og unge, sier Halvorsen.

«Da jeg ble meg»

NRK markerer starten på fastemåneden ramadan med den nye podkastserien «Da jeg ble meg».

I podkasten kan du høre komikeren Jonis Josef fortelle historien om hvordan et ønske om en genser ble til et av de viktigste øyeblikkene i livet som har formet ham som person.

Også seks andre kjente unge muslimer forteller om de viktigste hendelsene som har preget dem i livet, opplevelser som mange andre også vil kjenne seg igjen i.

Fra 7. april publiseres episodene ukentlig hver onsdag fram mot id som en del av podkasten «Mellom oss».

Hør de to første episodene i appen NRK Radio her: «Da jeg ble meg».

Mellom oss: Da jeg ble meg.

Jonis Josef er først ut til å fortelle om et avgjørende øyeblikk i livet i den nye podkastserien «Da jeg ble meg».

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland/NRK

«Ramadan med Noman»

For tredje året på rad inviterer programleder Noman Mubashir fire muslimske kjendiser på ramadan-middag, der vi blir kjent med kjendisenes forhold til fastemåneden og id.

Årets gjester blir komiker og programleder Yousef Hadaoui, artisten Musti, foredragsholder Marco El Safadi og Farmen-deltaker Sana Khursheed.

I muslimenes fastemåned avsluttes fasten hver kveld når sola går ned, og da dekkes gjerne bordet med god mat.

Bli med på å bryte fasten ved solnedgang sammen med Noman og hans gjester torsdag den 6. mai på NRK1 og i NRK TV.

Ramadan med Noman 2021.

Også i år inviterer Noman Mubashir til hyggelig samling rundt ramadan-bordet.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Ramadan og id i FlippKlipp

Victor Sotberg og Christopher Robin Omdahl i FlippKlipp disker opp med id-retter som er populære til festen etter fasten i en «DIY» (Do It Yourself).

Iman Meskini utfordrer Victor og Chris til å lage noen typiske id-retter. Underveis bistår hun med råd og tips i tillegg til å kommentere deres utførelse underveis. Vil gutta klare det?

Når rettene er klare vil Yousef Hadaoui være dommer og trille terningkast ut fra smak og utseende på resultatet. Er det slik maten skal smake på en festdag som id?!

Du får se resultatet i FlippKlipp på NRK Super, i NRK TV, og på YouTube en eller annen gang før ramadan avsluttes 12. mai.

Flippklipp: Christopher Robin Omdahl og Victor Sotberg.

Flippklipp blir også med på markeringen av muslimenes viktigste høytid.

Foto: NRK

FlippKlipp gamer med Isawi

Fredag 14. mai gamer Victor og Chris med Norges største Youtuber Isawi.

Isawi, som egentlig heter Mahmod Al Eisawi, bor i Bergen, men har mange av sine fans utenfor Norge. På sin største YouTube-kanal har han 2,8 millioner abonnenter!

Den populære youtuberen feirer id siden han er muslim, og ramadan og id blir en naturlig del av samtalen underveis i sendingen.

FlippKlipps livestream med Isawi kan du følge mellom kl. 15.00. og 17.00. på NRK TV, NRK Super og YouTube fredag 14. mai.

Temadag i NRK Supernytt

Avslutningen på ramadan, id al-fitr, blir regnet som barnas høytid. Barn og unges opplevelser får derfor en sentral plass i NRKs markering av høytiden gjennom hele fastemåneden.

Onsdag 12. mai blir det temadag om ramadan og id i NRK Supernytt.

På fastemånedens siste dag vil barn fra hele landet forklare og vise oss hvordan de markerer muslimens viktigste høytid.

Programledere for temadagen i Supernytt er Bjørn Alexander, Sally Kamara og Selma Ibrahim.

NRK Supernytts programledertrio (f.v): Bjørn Alexander, Sally Kamara og Selma Ibrahim.

NRK Supernytt har temadag om ramadan og id i år.

Foto: Geir Evensen / NRK

«Festen etter fasten»

Mens norske muslimer markerer avslutningen på fastemåneden med en stor festdag torsdag den 13. mai, avrunder NRK sin markering av ramadan med en storslått feiring på fredag 14. mai.

For andre år på rad inviterer Rima Iraki til direktesendt fest for å feire at ramadan er over.

Denne gangen får hun med seg programleder Yousef Hadaoui som blant annet skal ut på gata og sjekke folks kunnskap om høytiden.

«Festen etter fasten» byr også i år på spennende gjester, god musikk, humorinnslag og masse deilig mat som hører id al-fitr til.

Og hvem kunne ane at Leo Ajkic skulle være en særdeles lidenskapelig hobbykokk? Han lanserer for anledningen «Leos Ajkitchen» der bosnisk festmat står på menyen.

I fjor kom det nærmere 1000 bilder fra folkets id-feiring fra hele landet, og også i år kan folk dele sine opplevelser fra årets feiring med hele Norge under «Festen etter fasten».

Du kan sende inn dine bilder eller videosnutter til https://bidra.nrk.no/idfesten21

Festen etter fasten 2021. Programledere Rima Iraki og Yousef Hadaoui.

Rima Iraki og Yousef Hadaoui inviterer til id-fest for å markere at fastemåneden er over.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

NRK svarer: Hvorfor feirer vi id?

Du kan også bli en del av sendingen ved å sende inn dine spørsmål om ramadan og id.

Gjennom hele sendingen kommer NRKs journalister til å svare på spørsmål fra publikum sammen med eksperter og noen kjente ansikter gjennom tjenesten «NRK svarer» på nrk.no.

Noen av spørsmålene som kommer inn vil også bli stilt direkte til gjestene i studio.

Se «Festen etter fasten»på NRK1 og i NRK TV, fredag 14. mai fra kl. 20.05.