Hopp til innhold
Info fra NRK

Generasjoner, sesong 2

Uke 17 NRK1 onsdag 25. april 2018 kl. 19:45

Sesong 2 tar for seg verneplikttjenesten, farsrollen, reisekultur og ungdomsopprør. Tre forskjellige generasjoner gir oss sine opplevelser i lys av hvordan samfunnet så ut da de var unge.

Generasjoner 2: Soldater

Verneplikten har endret seg mye fra generasjon til generasjon, blant annet med tanke på hvem som bli innkalt og hva førstegangstjenesten innebærer.

Foto: NRK

I dag får unge høre at alt er mulig, bare de presterer godt nok. Men livet styres også av når og hvor du er født og ytre samfunnsforhold i det man tar steget over i voksenlivet.

Hvor ulike kort har tre generasjoner fått utdelt?

Episode 1 – I nasjonens tjeneste

Mange nordmenn har gjennomført førstegangstjenesten. Men hva de skulle kjempe for, mot og med har endret seg mye fra generasjon til generasjon.

Dis Berg Våga (19) er i førstegangstjeneste i Finnmark. Hun er blant de få utvalgte i sitt årskull som er innkalt, og kjenner på prestasjonspress og elitekultur.

Under den kalde krigen hadde vi et folkeforsvar, men kun med gutter – som skulle mobiliseres mot sovjetisk invasjon.

I 1968 ble trusselen svært reell for soldaten Harald Kjelstad da russiske kanoner sto klare til å fyre løs mot vakttårnet han satt i.

Da Kristoffer Egeberg dro i militæret, var den kalde krigen over. Forsvaret organiserte seg for innsats i andre lands konflikter, sammen med våre allierte. Kristoffer havnet i Libanon og fikk oppleve krigens realiteter.

Dis Berg Våga

Dis Berg Våga (19) avtjener verneplikten i Finnmark.

Foto: NRK

Episode 2 – Far forandrer seg

I løpet av de siste 50 år har farsrollen forandret seg mer enn morsrollen.

På 1970-tallet fikk ikke fedre være til stede da barna deres ble født. I dag er det helt naturlig for Hakim (34) å ta hovedomsorgen for sønnen Jacob (2) mens mor er på jobb.

Men blant dagens fedre er det ikke alle som slipper til.

Hakim Lindland-Rahimi

Farsrollen har endret seg gjennom tre generasjoner. Her er Hakim Lindland-Rahimi (til høyre) med sin far Ahmed Moradi og sønnen Jacob.

Foto: Kristine Ramm / NRK

Episode 3 – Den første frie reisen

Interrailerne på 1970-tallet dro av gårde med få muligheter for kontakt med de hjemme. Unge på 1990-tallet dro på chartertur til Syden uten voksenkontroll; pakketur hørtes trygt ut i foreldrenes ører.

Mange unge tar seg nå et såkalt friår og jobber mye for så å kunne dra på flere måneders drømmereise til andre kontinenter. Men mobiltelefonen er med, og det er jevnlig kontakt med hjemmet.

I programmet møter vi 19-åringene Theo, Vilde og Oline på roadtrip i Australia i 2018.

I 1996 reiste da 17 år gamle Årstein med ti gode venner til Alanya i Tyrkia på charterferie.

Interrailerne Tonje og Trond reiste England rundt på togskinnene den minneverdige sommeren 1977.

Trond og Tonje

Tonje og Trond reiste på interrail til England i 1977.

Foto: NRK

Episode 4 – Ung og opprørsk

I år er det 50 år siden våren 1968 da ungdomsopprøret virkelig tok av.

Jorun Gulbrandsen engasjerte seg på den tiden i kampen for Vietnam og for revolusjon. 20 år etter var det anarkister og punkere som brukte utestemme. Harald Nissen aksjonerte for bevaringen av Svartlamoen i Trondheim.

Hvor finner vi opprøret i dag? Sumaya Jirde Ali (20) fra Bodø er en engasjert samfunnsdebattant, til forargelse for mange nett-troll.

Sumaya Jirde Ali

Sumaya Jirde Ali fra Bodø er en av dagens engasjerte samfunnsdebattanter i Norge.

Foto: Minotenk