Hopp til innhold

Dikt & forbannet løgn

Uke 37 NRK2 søndag 18. september kl 18.00

Velkommen til en helaften til ære for norsk poesi! Begivenheten foregår på Litteraturhuset i Oslo, og programledere for den fem timer lange direktesendingen er Hans Olav Brenner og Thorbjørn Harr. De får besøk av noen av våre fremste poeter og leder avstemningen der TV-seerne kårer Norges beste dikt gjennom tidene.

DIKT & FORBANNET LØGN

Thorbjørn Harr og Hans Olav Brenner leder maratonsendingen på NRK2.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

NRK P2, som er i samsending med NRK2 hele kvelden, har gjennomført semifinaler i sommer, og de seks finalediktene er:

Du må ikke sove, av Arnulf Øverland

Innbying, av Tarjei Vesaas

Ord over grind, av Haldis Moren Vesaas

Kvardag, av Olav H. Hauge

Det er den draumen, Olav H. Hauge

Jeg ser, av Sigbjørn Obstfelder

Det norske TV-publikum gir sine stemmer via SMS til nummer 1987. Mer om hvordan stemme får vi vite tidlig i sendingen.

Perler fra arkivet og fint besøk
Maratonsendingen inneholder også små perler fra arkivene, der Arild Nyquist, Olav H Hauge og Inger Hagerup er blant poetene som er representert.

Både finalediktene og diktene fra arkivene er skrevet av avdøde poeter, men det mangler ikke på høyst levende forfattere på LItteraturhuset. Fem av dem har valgt seg dikt fra sine egne samlinger, som de vil fremføre; det gjelder Jan Erik Vold, Gro Dahle, Ruth Lillegraven og Erlend O. Nødtvedt.

Dikter på sparket
"Hvilket ord måtte være med hvis du skulle skrive et dikt?" er utgangspunktet for en enquête som er gjort i flere norske byer. Basert på resultatene av enquêten får fire forfattere i oppdrag å skrive et dikt fra byen de får utdelt. De som skal i ilden, er Ingvild Lothe, Gunnar Wærness, Morten Langeland og Aasne Linnestå. De får utdelt seks ord, og de har én time til rådighet til å lage et dikt som inneholder disse ordene.

Musikk, historie og workshop
I den innholdsrike sendingen blir det også poesi med musikk. Lars Saabye Christensen opptrer. Det gjør også Amina Sewali, Don Martin og operasolistene Reza e i Ragazzi.

Ane Dahl Torp forteller om arbeidet med å lage sceneforestilling av "Solaris korrigert" av Øyvind Rimbereid, mens Herborg Kråkevik tar for seg titler fra den norske poesihistorien. Gro Dahle organiserer workshop om hvordan skrive dikt.