NRK Meny
Normal

Anno 3 (1-3:30), sesongpremiere!

Uke 1 NRK1 mandag 2. januar kl. 19.45

I årets Anno reiser deltakerne tilbake til en helt ny periode av norsk historie. Etter to sesonger fra opplysningstidens 1700-tall, lagt til henholdsvis Bergen og Fredrikstad, blir vi nå tatt med til Trondheim og slutten av den mørke middelalderen.

Trailer

Selda Ekiz er også programleder for tredje sesong av Anno. Foto: Frank Foss/NRK/STRIX

Nord-Europa gjennomgår en religiøs omveltning, og 1537 er året Trondheim står i sentrum av et maktspill mellom konge og kirke som kommer til å endre Norge for all ettertid. Midt i denne brytningstiden flytter de 14 Anno-deltakerne inn i bygården til Norges mektigste mann, selveste erkebiskop Olav Engelbrektsson.

Anno, sesong 3

Deltakerne ankommer byen. Annos yngste, Charlotte Fossum foran, Anne-Berit Holden og Per Midtstue Jensen bak.

Foto: NRK

Gjennom ti uker skal de leve og bo som sine forfedre, lære seg nye håndverk og jobbe seg opp i samfunnet, fra fattig til rik, fra lærling til svenn og mester. De må også kjempe for sin plass gjennom utfordrende turneringer og dueller, og hver uke må den som taper, forlate Anno. Den som best mestrer tiden, vinner Anno.

Episode 1 mandag 2. januar

I første episode kommer de 14 deltakerne seilende inn Trondheimsfjorden og blir ønsket velkommen av erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidarosdomen. Han forteller at de skal få bo i erkebispegården, men at de hver dag må gjøre seg fortjent gjennom hardt arbeid.

Anno, sesong 3

Simen Havig-Gjelseth og Taran Eide Bergsland gjør seg kjent med noen av de andre beboerne.

Foto: NRK

Forventningsfulle vandrer de inn til sitt nye hjem, og blir møtt av dyrene de skal bo sammen med. I forrådet ligger enkle råvarer, typisk for 1500-tallet, som korn, grønnsaker og sild. Men hva er det som stinker sånn? Det de finner får flere av dem til å brekke seg.

Programleder Selda Ekiz deler ut Annos første svennestykke. Jentene og guttene må velge den de tror er best egnet til å hugge stein. I tillegg får resten av gruppen et krevende oppdrag fra erkebiskopen, og et uventet besøk.

Episode 2 onsdag

De to svennelærlingene jobber videre med svennestykket, men å hugge stein er både vondt og vanskelig. Skal de lytte til kroppen eller trosse smertene for lagets skyld? Den som taper, må nemlig i turnering med hele sitt lag, mens den som vinner får privilegier og kan starte sin klassereise. Anno kårer sin første svenn.

Deltakerne jobber videre med oppdraget fra erkebiskopen og bruker kreative metoder i arbeidet. Noen av deltakerne begynner å bli lei matrasjoneringen, og tester ut grensene. De får også besøk av en postmann med brev fra fortiden. Brevene er en liten brikke i slektshistoriene, som deltakerne senere skal få mer kjennskap til.

Episode 3 fredag

I dag kommer erkebiskopens mann for å hente arbeidet deltakerne har utført. Men de har gjort en feil. Vil han likevel godkjenne oppdraget?

Deltakerne går i kirken og får oppleve avlatshandel. Selda på sin side gjør noe langt lystigere, og tester om gjøgling ville ha fungert i 2016.Det rører også ved følelser når en av deltakerne får sin slektshistorie fortalt.

Det er endelig klart for Annos første turnering og duell. Den som taper duellen må forlate Anno.