Informasjon fra NRK

Ingrid Gjessing Linhave leder ny realityserie

«Familieekspedisjonen» er en konkurransedrevet reality der tre familier kjemper om å mestre naturen, lære seg friluftslivet og bli bedre kjent med seg selv og hverandre.

Familieekspedisjonen

De tre familiene Nilsen Glommen fra Arendal, familien Azeem fra Lørenskog og bakerst familien Hasfjord Lia fra Oppegård. I midten programleder Ingrid Gjessing Linhave.

Foto: Vegard Breie / Strix/NRK

Familiene skal legge fra seg mobilen, pakke sekken og dra ut på åtte spektakulære turer i norsk natur i løpet av én måned. Der skal de lære seg å mestre ting de aldri hadde trodd de kunne få til. Den familien som best klarer å tilegne seg kunnskap og flytte egne grenser, vinner «Familieekspedisjonen».

Familiene skal få erfare at ingen tur er lik. Tur kan være både bålkos og flotte solnedganger, men også gnagsår, tung sekk og våte klær.

Mye følelser

Familieekspedisjonen

Programleder Ingrid Gjessing Linhave.

Foto: Strix/NRK

– Det å være så tett på hverandre, bli sliten, kald og lei, og i neste øyeblikk gråte av glede og kjenne mestringsfølelse, er jo mye å ta inn både som enkeltperson og familie. I denne serien har derfor rollen min som programleder i stor grad vært å trøste, heie og støtte, sier Ingrid Gjessing Linhave.

– Det som gjorde mest inntrykk på meg var å se hvordan familiene gikk fra å være fremmede for hverandre, til å støtte hverandre på kryss og tvers. Og det var sterkt å se hvordan barna hjalp foreldrene sine, og hvordan foreldrene tidvis jobbet hardt for å skjule egen frykt, for å få barna til å føle seg trygge, fortsetter hun.

Her er deltakerne

Familieekspedisjonen

Familien Nilsen Glommen.

Familien Nilsen Glommen fra Arendal

Benedikte Nilsen, 45 år
Trond Glommen, 47 år
Sander Matias Nilsen Flegstad, 17 år
Sanne Marie Nilsen Glommen, 10 år

Benedikte Nilsen forteller at de kun hadde én pakt med hverandre før de reiste ut på tur:

– Vi bestemte oss for at vi skulle være glade, rause og inkluderende, så fikk vi heller ta all kunnskapsløsheten vår ute i naturen som den kom. Det vi ikke dør av blir vi sterkere av.

Familieekspedisjonen

Familien Azeem.

Familien Azeem fra Lørenskog

Mor: Saima Butt, 40 år
Far: Waqas Azeem, 40 år,
Subhaan Azeem, 12 år
Rohail Azeem, 10 år

Saima og Waqas har begge vokst opp i Norge med pakistanske foreldre, men uten norske turtradisjoner. Nå vil de gi turopplevelser til de to sønnene sine.

Familieekspedisjonen

Familien Hasfjord Lia.

Familien Hasfjord Lia fra Oppegård

Mor: Charlott Hasfjord, 43 år
Far: Tore Lia, 43 år
Hannah Hasfjord-Lia, 16 år
Sebastian Hasfjord-Lia, 13 år

Hannah gruet seg mest til å være uten mobiltelefon en hel måned. Men ettersom hun fikk en venninne til å passe den, var Snapchat i gode hender.

Turene og konkurransene

Familiene skal padle, sykle, klatre, svømme, rafte og ri. De skal steke pannekaker på toppen av et fjell, koke selvfangede krabber i Bremanger og våkne opp på en isbre midt i Jotunheimen. Til slutt skal de få prøve seg på turmålet de deler med så mange, nemlig Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen.

Hver uke skal familiene vise hva de har lært i "Turtesten". De skal også få utfordre samarbeidsevnene sine gjennom "Familiekamp". Familien som vinner, er den best klarer å tilegne seg kunnskap og flytte egne grenser.

«Familieekspedisjonen» har premiere på NRK1 den 2. januar kl 19.40. Serien er på 16 episoder og sendes tirsdager og torsdager.